Linnavalitsus ründab elumajades asuvaid keldripoode

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse lütseumi naabruses asuvat alkoholikauplust Regalia linnavalitsuse määrus ei puuduta, sest kauplus asub kooli peasissepääsust umbes 70 meetri kaugusel.
Prantsuse lütseumi naabruses asuvat alkoholikauplust Regalia linnavalitsuse määrus ei puuduta, sest kauplus asub kooli peasissepääsust umbes 70 meetri kaugusel. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsus annab viinavastases sõjas täiesti teadlikult esimese löögi elumajades asuvate väikepoodide pihta, sest nood tegutsevad enamasti väiksemal pinnal kui uue määrusega ette nähtud minimaalne 150 ruutmeetrit.

«Ei ole normaalne, et kortermaja keldrikorrusel müüakse alkoholi. Selle määrusega me saame mitmed sellised jaemüügikohad sulgeda,» rääkis abilinnapea Merike Martinson linnavalitsuse pressikonverentsil.

«Alkoholi müüvate kohtade arv Tallinnas on jõudnud 2000ni. Näiteks Rootsis on 100 000 inimese kohta 3,5 alkoholi müügikohta, Tallinnas on 440 müügikohta. Meie koostatud eelnõu aitab kaasa sellele, et alkoholi kättesaadavus ei oleks nii käepärane. Ja see puudutab just kortermajade keldrikorrustel olevaid müügikohti. Konjunktuuriinstituudi andmetel võib Tallinna linnas kümne minuti jooksul kätte saada alkoholi ja seda sageli just kortermajade all asuvatest poodidest,» selgitas abilinnapea.

Kõik väikepoodnikud, kellega Tallinncity viimastel päevadel on vestelnud, väitsid nagu ühest suust, et ilma alkoholimüügita pole võimalik kauplusi lahti hoida.

Linnavalitsus selles aga probleemi ei näe. «Väga kurb on see, kui Eesti riik saab hästi elada ainult alkoholimüügist. Kas me tõesti oleme oma riigi alkoholimüügi peale üles ehitanud? Meile on tähtis meie inimeste ja eelkõige meie noorte tervis.

Äsja oli mul võimalus viibida Türgis, ja nelja päeva jooksul ma ei näinud ühtegi poodi, kus oleks müüdud alkoholi. Ja inimesed on seal rõõmsad, terved ja nende tervis on parem kui Eestis,» rääkis Martinson.

Tallinna meediadirektor Ain Saarna aga soovitas väikepoodidel eluspüsimiseks kalja müüa. «Kuskil ei ole kirjas, et väikse poe arvelt pean mina ennast surnuks jooma saama. Müüdagu mulle vorsti ja saia ja kõik on tore. Müügu kalja!»

Linnavalitsuse määrus jõustub järgmise aasta 8. märtsil ja kehtib 31. augustini. «Me jälgime ja analüüsime seda aega, võrdleme eelnevate perioodidega ja sellest sõltuvalt ma loodan, et jätkame,» ütles Martinson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles