Elektrifirma valib Tallinna tänavatele sobivaid LED-valgusteid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LED-valgustid Pelguranna tänaval Stroomi ranna juures.
LED-valgustid Pelguranna tänaval Stroomi ranna juures. Foto: Mihkel Maripuu

Pelguranna tänava jalakäijate osale Stroomi ranna juures on alates tänavu maist paigaldatud uudseid LED-valgusteid, et aastaga välja selgitada, millised neist on kõige sobilikumad edaspidi linna tänavate valgustamiseks.

Tallinna tänavavalgustuse eest hoolt kandva firma KH Energia-Konsult peadirektor Heino Harak ütles, et Pelguranna tänavale on üles pandud juba umbes paarikümne erineva tootja valgustid. Igale firmale on eraldatud kaks posti, mille juures on ka info valgustite tehniliste andmete kohta.

«LED-tänavavalgustid on tänapäeval veel üpris erandlikud,» ütles Harak. «Septembris tahame enda jaoks teha esimesed järeldused erinevate valgustite suhtes. Kuna pakkujaid on palju ja nendepoolne surve väga suur, siis peame hoolikalt valima.»

LED-valgustite üks suur eelis tavalise tänavavalgustega võrreldes on see, et nad võtavad mitu korda vähem elektrit. Tihti püüavad aga firmad Haraku sõnul reklaamides oma toodangut tegelikust paremana näidata. Seetõttu tulebki valgustite kõiki näitajaid tegelikus keskkonnas põhjalikult kontrollida ning erinevaid tüüpe omavahel võrrelda.

Haraku sõnul lubavad tootjad LED-valgustitele ka erakordselt pikka tööiga, kuid selle väite paikapidavust on raske kindlaks teha.

Peale Pelguranna tänava on LED-valgusteid paigaldatud ka Rotermanni kvartali väljakule ning KH Energia-Konsult on mõned sellised lambid üles riputanud ka oma peakontori ette Laki tänaval.

Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš ütles, et linnal ei ole veel mingit LED-tänavavalgustite paigaldamise plaani. Eesmärk on esmalt selgeks teha, kas niisugused valgustid on tõesti säästlikud ja aitavad seega linnal raha kokku hoida.

«Milline on LED-valgustite hind, kui palju maksab nende hooldus ja kui suureks kujuneb tegelikult nende energia tarbimine, selleks kuulutasimegi välja katsetuste tsükli, mis peaks neile küsimustele vastuse andma,» märkis Boroditš.

Ta lisas, et katsetused käivad terve aasta. Selle aja jooksul peaks selguma, milliseks kujuneb uudsete valgustite hooldus nii suvel, kevadel, talvel kui sügisel. Kui pärast seda selgub, et LED- valgustid on majanduslikult tasuvad, kaalub linnavalitsus vajalike investeeringute tegemist.

Pelguranna valiti katsetusteks seetõttu, et see on tüüpiline Tallinna väike tänav, kuhu võiks edaspidi uudsed valgustid paigaldada.

Boroditši sõnul on LED-valgustite pakkujaid praegu tõesti palju ja nende huvi suur, mistõttu paigaldatakse Pelguranna tänavale ilmselt veel uusi laternaid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles