Vaata, millise uue näo saab Maarjamäe loss!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Ajaloomuuseum kuulutas välja Maarjamäe lossi rekonstrueerimise ideekonkursi võidutööd. Konkursi eesmärgiks oli leida Maarjamäe lossile terviklik ruumiline lahendus lähtuvalt olemasolevast hoonest ja nüüdisaegse muuseumi vajadustest.

Võistluselt oodati lahendusi, mis seovad lossi erinevad siseruumid ja hoone vahetu ümbruse tervikuks nii, et lossist kujuneb toimiv ja külastajatele mugava liikumisskeemiga muuseumikeskkond. Ideekonkursile laekus tähtajaks kuus võistlustööd.

Võitjaks osutus ideekavand nimega «Simulaakrum», mille autoriteks on Raili Paling, Kärt Loopalu, Kadri Kaldam, Raivo Kotov ja Andrus Kõresaar  arhitektuuri-büroost KOKO Arhitektid OÜ. Žürii hindas võidutöös enim selle logistilise skeemi läbimõeldust, mis oli muuseumi toimimise seisukohalt funktsionaalseim ja nüanssides parim. Võidutöö autorid saavad 3000 euro suuruse preemia.

Teise koha preemia anti võistlustööle nimega «Aare», mille autorid Aet Ader, Mari Hunt, Karin Tõugu, Kadri Klementi ja Lenka Juchelkova (B210 OÜ).  Kolmanda koha preemia pälvis võidutöö nimega «Riigi teemant», mille autorid on Inga Raukas, Oliver Soomets ja Tõnis Hiiesalu (Allianss Arhitektid OÜ).

Žürii arvates suhtus enamik võistlustöid lugupidavalt ajaloolisse hoonesse ning ideekavandite hulgas leidus paar tugevat ja terviklikku lahendust, mis eristusid teistest läbimõelduse ja hea plaanilahenduse poolest. Arvestades, et tingimused olid nii muuseumi vajadustest kui ka muinsuskaitse nõuetest lähtuvalt mõneti piiravad, oli oluline, et töö toetaks nüüdisaegse muuseumi hariduslikku ja samas ka mängulist keskkonda ning oleks ökonoomne. Arhitektuurivõistluse võidutöö alusel on kavas koostada rekonstrueerimise ehitusprojekt.

Vajalike projekteerimis- ja ehitustööde elluviimiseks suletakse Maarjamäe loss külastajatele alates 1. septembrist 2015. Uuenenud muuseumihoone avab taas uksed Eesti Vabariigi 100. sünnipäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles