Pihl nõuab pistist võtnud linnaametnike tuvastamist Pomerantsilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl.
Jüri Pihl. Foto: Peeter Langovits

Tallinna abilinnapea Jüri Pihl pärib siseminister Marko Pomerantsilt, mida kavatseb siseministeerium edasi teha ebatavalise menetlusega, mille tulemusel sai pistise andja küll karistada, ent ei selgunud, kellele pistist anti.

16. augustil tunnistas Harju maakohus Valdeko Sibula süüdi Tallinna linnaametnikele pistise andmises, kuid pistist saanud linnaametnikud jäid tuvastamata.

Abilinnapea Jüri Pihl kirjutab Pomerantsile, et linnajuhtide andmed sellest kuriteost piirduvadki lakoonilise teatega massiteabevahendites. «Selline teade riivab kõiki Tallinna linnaametnikke. Linn on ühemõtteliselt seisukohal, et pistist võtnud isikud tuleb tuvastada ja vastutusele võtta,» kinnitab Pihl kirjas.

«Mõistetavalt ei saa linn seda teha omapoolsete meetmetega olukorras, kus Teile alluvad ametkonnad tulemuseni ei jõudnud,» jätkab Pihl. Kuna linnavalitsus polnud kriminaalasjas menetlusosaline, pole tal õigust ka sel teemal edasi kaevata.

Seetõttu pärib abilinnapea siseministri seisukohta, kas ta peab võimalikuks uue või täiendava menetluse alustamist, selgitamaks kuriteo toime pannud isikuid. Ka küsib ta soovitusi, kuidas peaks linnavalitsus kaitsma sellises olukorras linnavõimu ja –ametnike mainet.

«Kas õiguslikus mõttes erandlike tulemustega menetlus ja sellele järgnenud kohtuotsus võiks olla ministeeriumipoolse analüüsi ja võimaliku seadusemuudatuse ajendiks,» küsib Pihl samuti.

Prokuratuur: erandlik juhtum

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik selgitas Postimees.ee'le, et antud juhtumi puhul üritati uurimisel küll tuvastada isikuid, kellele pistis minna võis, kuid see ei õnnestunud. «Detailselt põhjuseid me siiski välja tuua ei saa,» tõdes ta.

«Küll aga saab öelda, et sellised juhtumid, kus pistise või altkäemaksu kuritegude uurimisel tuvastatakse vaid üks pool, on erandlikud,» lisas Tuulik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles