Tondiraba jäähall: siin võib päriselt linnapead uisutamas näha

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud aastal valminud Todiraba jäähall on üks Eesti suursugusemaid spordirajatisi, kuid mitte ainult, jäähalli peaareeni saab muuta ka Eesti suurimaks, 7600 istekohaga kontsertisaaliks. Vaata videost!

Nelja harjutusväljakuga Tondiraba jäähalli juhib endine iluuisutaja Elena Glebova. Tunamullu Keskerakonda astunud Glebova on teinud erakonna abil pöörase karjääri. Vene noorte seas on ta populaarne ja erakond on seda oskuslikult kampaanias kasutanud. Kevadistel valimistel kandideerib 25-aastane näitsik riigikokku.

Võiks arvata, et kõrgele kohale direktrissiks pandud Glebova on nagu tuulelipp või marionett oma ametikohal, kuid jäähall on tema juhtimise all hästi tööle läinud. «Esimene poolaasta on meil läinud suurepäraselt, alguses ei osanud isegi mõelda, et nii hästi läheb. Maja on täis hommikust õhtuni, esimene treening on hommikul kell 6 ja viimane kell 23 – terve see aeg on jääl elu,» ütles Glebova.

Glebova suure meesarmeega piikide murdmist ei karda. «Mul on väga vedanud töötajatega, nad võtavad mind tõsiselt. Töötajad suhtuvad minusse suure lugupidamisega ja ka mina suhtun neisse sama moodi. Meil on tekkinud väga hea koostöö ja see on toonud hea tulemuse,» sõnas ta.

Elena edus on kahtlemata mänginud edu head suhted Edgar Saavisaarega ja neiu seda ise ei varja. Viimati astuti koos üles linnavalitsuse aastalõpuklipis, mille filmimine toimus sealsamas Tondiraba jäähallis. Glebova sõnul käib mõnikord jäähallis uisutamas ka linnapea Edgar Savisaar. «Kinkisin talle uisud juba mitu aastat tagasi, tal oli aega treenida,» kommenteeris läbi huumoriprisma Glebova linnapea aastalõpuklipi.

Tegelikult linnapea muidugi ulmelisena tunduvaid trikke ei teinud ja spagaati ei visanud, kuid edusamme on ta uisutamises väidetavalt teinud. «Kuna ma olen suurte kogemustega iluuisutaja ja olen selles alas 20 aastat olnud, siis mul on uisutamisest natuke suuremad teadmised kui temal. Jääl tunnen ma ennast natuke targemana,» kirjeldas Glebova oma treenerioskusi ja ütles, et kui linnapea paneks endale eesmärgi luts ära teha, siis on kõik võimalik.

Suur hoone

Jäähalli peaareeni on võimalik kasutada jääspordi harrastamiseks, kuid areeni saab hõlpsasti muuta kontsertisaaliks. Sellisel juhul kaetakse jää kummist mattidega, mis moodustavad isolatsioonkihi. «Kui tavaliselt on jää temperatuuriga -8 kraadi, siis isolatsioonikihi asetamisel on põrand talutava temperatuuriga, midagi sarnast nagu maal vanavanemate juures olev köögipõrand,» ütles tehnikadirektor Kristjan Lipp.

Hoone teevad unikaalseks 62-meetrise sildega puitfermid, mis on Eestis oma mastaabilt ainulaadsed, nende tegemiseks kulus 1400 m³ liimpuitu. Puitferme kasutati kindla eesmärgiga, puit on esiteks ilusam ja turvalisem kui metallkonstruktsioon. «Puit ei ole tules kergesti deformeeruv ja on seetõttu tulele vastupidavam kui metallkonstruktsioon. Lisaks sellele on puit ka silmale ilusam vaadata,» sõnas Lipp.

Lipu sõnul on hoone intelligentne, sest kõik juhtimisprotsessid käivad tänapäeval arvutist või on isereguleerivad. «Näiteks, kui liftiga on mingisugune tõrge, mis kestab teatud aja, siis saabub minu telefonile sõnum. Hoonega seotud anomaaliate korral olen esimene, kes asjadest teada saab,» ütles ta

Tondiraba Jäähall on esimene ehitis suures Tondiraba Spordikeskuse kompleksis, millele lisanudvad golfiväljak, hostel ja ujula. Munitsipaalgolfiväljaku ehitamist alustatakse Lasnamäe linnaosavalitsuse sõnul juba sellel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles