Piraattaksojuhid eelistavad trahvi tasumisele arestimajas istumist

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Takso.
Takso. Foto: Sille Annuk

Munitsipaalpolitsei pool trahvitud inimesi ootab trahvisumma mittetasumisel arest või ühiskondlikult kasulik töö.

«Juhul, kui inimene on eksinud ja talle määratakse rahaline karistus, siis on tal kohustus trahvisumma ettenähtud aja jooksu tasuda. Kui inimene talle määratud karistusega rahul ei ole, on tal võimalus see vaidlustada ning lõpliku otsuse langetab kohus. Trahvi saanud isikule antaval blanketil on kirjas kõik tema õigused ja kohustused. Kui kodanik jätab trahvi eest maksmata, järgneb tasumata trahvinõuete sundtäitmisele pööramine - trahvinõue edastatakse kohtutäiturile, kes tegeleb edasi summade kätte saamisega. Maksmata trahvisummale lisanduvad aga veel täitemenetluse kulud,» selgitas mupo pressiesindaja Meeli Hunt.

«Kui trahvisaaja ei ole võimeline trahvi tasuma – näiteks pole tal ei vara ega töö- ja elukohta, siis pöördub munitsipaalpolitsei amet kohtu poole isiku suhtes asenduskaristuse kohaldamiseks. Valida on kahe võimaluse vahel – istuda määratud trahvi summaga väärses/võrdsustatud mahus arestikambris või teha üldkasulikku tööd (ÜKT)» lisas ta.

Möödunud aastal esitas mupo kohtule avaldused 218 isiku suhtes neile 1194 väärteootsusega määratud rahatrahvi summas 76 845 eurot asendamiseks asenduskaristusega. Põhjuseks see, et trahvid jäeti tähtaegselt tasumata ja täitemenetluse käigus ei õnnestunud kohtutäituritel neid sisse nõuda. Esitatud 218 avaldusest olid 37 nn «piraattaksojuhid», 179 ühissõidukitest tabatud «jänesed» ja kaks avaldust olid seotud heakorranõuete eiramisega.

Bussijäneste edetabelit  juhib «jänku» Priit, kellele on tehtud 33 trahvi ühistranspordis sõiduõigust mitte omamise eest. Mees on jätnud tasumata 999 eurot ning talle on määratud 24 päeva aresti.

Väärikal teisel kohal on Aleksander 28 vahelejäämisega ühistranspordis. Tasumata trahvisumma 816 eurot, millest mees tasus 120 eurot ja ülejäänud karistuseks määras kohus 17 päeva aresti Vähem staažikas pole Andrei, kes on «jänesena» vahele jäänud 26 korral ning saanud karistuseks 19 päeva aresti tasumata 761 euro eest

Järgmised tabelisse jõudnud jäävad juba kaugemale – Nikolay 20 ja Jevgeni 17 korda (mõlemad isikud leidmata), Rene 16 korda – ÜKT 22 tundi, Marina ja Elena – mõlemad 15 korda (10 päeva aresti).  

Hoopis Suuremad numbrid on kirjas tasumata jäänud trahvisummade edetabelis, kus troonivad taksopiraadid.

Esikohal on Anatoli, kes on taksopiraadina vahele jäänud 12 korral, ta on maksmata jätnud 6434 eurot ja valinud karistuseks ÜKT. Harju maakohus määras mehele kokku 320 tundi ÜKT-d

Teisel kohal on Anton, kes on eksinud taksoveo eeskirjade vastu 9 korral, talle on määratud trahvisumma 6056 eurot ja mehe valikul on Harju maakohus määranud talle asenduskaristuseks 147 päeva aresti ning 400 eurot on ta hilisema eksimuse puhul siiski tasunud.

Kolmandal kohal on Jevgeni 11 eksimuse ja 5800 euroga, mille eest mees teeb kokku 340 tundi ÜKT-d. Jevgeni puhul on tähelepanuväärne asjaolu, et ainuüksi märtsikuus jäi ta mupo taksokontrollile vahele seitsmel korral. Järgmiste piraatide trahvid jäävad juba alla 4000 euro piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles