Auhinnatud koolisööklas tehakse toitu armastusega

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selleks ajaks, kui lapsed kooli jõuavad, on Laagna Gümnaasiumi kokatädid juba kaks tundi tööl olnud. Kokatädide sõnul tuleb sööki teha armastuse ja hingega. Hingega on koolilõunaid tõesti valmistatud, sest 2013. aastal sai söökla Eesti parima koolisöökla tiitli.

Söökla hing ja kullatera on kokaproua Niina Fedotova, kes on muuseas maitsvaid roogi valmistanud ka Toompeal. Pole harv juhus, kui lapsed tädi Niinat kööki tänama tulevad. Teadupärast on riigikogu puhvetiski soodsad hinnad ja sealt saadud kogemus pole Niinal kuidagi mööda külge maha jooksnud, eks koolilõunagi ole väike amps riigipirukast.

Niina Fedotova sõnul tehakse oma tööd südamega. «Teeme koolis süüa nii, nagu teeksime endale, ega tee midagi sellist, mida me ise ei sööks,» ütles ta ja kiirustas suure katla juurde, kus on kartuliputru 500 lapsele.

Samal ajal puhastab teine auhinnatud meisterkokk Ene Albert köögitarvikuid ja küsin temalt, et kas see on söögitegemise puhul kõige ebameeldivam osa. «Ei, sugugi mitte, see rahustab närve,» ütleb ta ja lisab, et kõige närvesöövam on toidud õigeks ajaks valmis saada. Eksimusi selles töös lubada ei tohi.

Söökla seinal, vahetult enne kööki, ilutsevad tunnustused kirjadega «Tänukiri meie kooli tublidele kokatädidele. Täname maitsvate roogade eest!» ja «Parim koolisöökla 2013», ilus ja kõrvusttõstev vaatepilt, kui sõita järjekordse söögikäruga kööki toitu vaaritama.

Kokatädid on muheda olemisega ja heatujulised, kuid ei kipu ennast kiitma. Kokatädi Ene, kes kurtis, et töö on närvesööv, palus hoopis toonitada, et koolis on väga toredad õpetajad ja õpilased, see motiveerib kõige rohkem.

Täna pakutakse lastele kartuliputru kanakoivaga, lastele paistab see meeldivat, sest taldrikud tühjenevad kiiresti. «Täna on hea söök, aga minu lemmikud on pannkoogid,» ütleb üks laps ja lisab, et tegelikult on ka makaronid väga maitsvad. Kõik lauas olnud lapsed kiidavad kokatädi Niinat taevani ja mugivad putru edasi.

«Lapsed söövad juba kõike, nad on tervisliku toiduga harjunud, aga kui nad näevad makarone, siis neil tuju kohe tõuseb. Ma ei tea millest see tingitud on, aga makaronid on laste lemmiktoit,» kirjeldas laste eelistusi proua Fedotova.

Söökla juhataja Piret Loopere sõnul saab 1,34 euro eest hästi majandatud ja võrreldes eelneva aastaga juurde saadud 19 senti on hea lisa. «See on talutav, kui toitlustada 500 õpilast. Konkurents koolisööklates teenuse pakkumiseks on suur ja tegelikult tullakse sellise summaga hästi toime. Meie ettevõte pakub Tallinnas süüa kümnes koolis, suurusjärgus 4000 lapsele,» ütles ta ja lisas, et märksa problemaatilisem võib toitlustamine olla väiksemates koolides.

«Tooraine hind õnneks see aasta oluliselt tõusnud ei ole, kuid palgasurve on suurem. Palgasurve on ka üks suuremaid kulusid lisaks töötajate palkadele,» ütles Loopere.

Koolisööklaga on rahul ka direktor Mait Tõitoja, kes oli varasemalt koolipapa Tabasalu Gümnaasiumis, mille söökla tituleeriti parimaks 2012. aastal. «Kui söögid on maitsvad, siis pole sööklakultuuriga probleemi,» ütles ta. «Meil ei ole seda probleemi, et lapsed jätaksid toidu söömata.»

2015. aastal on koolilõuna maksumus 1,34 eurot, see on 19 senti rohkem kui eelmisel aastal. Riik katab koolilõunast 78 senti, ülejäänu eest hoolitseb kohalik omavalitsus. Kogumaksumusest moodustab tooraine hind suurusjärgus 90 senti, ülejäänud kulub kokatädide palkadeks, kommunaalkuludeks ja inventari soetamiseks.

Menüü

Esmaspäev 05.01

Makaronid hakklihaga, ketšup

Hautatud köögivili, kapsa-õuna-ananassisalat

Tee ja suhkur, rukkileib, sepik

Teisipäev 06.01

Tomatine kanasupp

Õunavorm kaerahelvestega, piim

Rukkileib, sepik

Köögiviljavalik

Kolmapäev 07.01

Ühepajatoit sealihaga

Jääsalat porgandiga

Jogurtijook, sepik, rukkileib

Banaan

Neljapäev 08.01

Koorene kalasupp

Mannapuder kakaoga, toormoos

Rukkileib, sepik

Pirn

Reede 09.01

Küpsetatud kana, piimakaste

Kartulipüree või riis

Porgandi-apelsinisalat seemnetega, peedisalat

Mahlajook, sepik, rukkileib

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles