Kopli elanikud: käisime öömaja juures lamavale kodutule vett ja leiba viimas

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutu pargipingil lamamas.
Kodutu pargipingil lamamas. Foto: Peeter Langovits

Kopli tänava kodutute öömaja naabruses elavate inimeste sõnul lebas nende maja juures põõsastes neli päeva kodutu, kellele nad käisid vett ja leiba viimas.

Tallinnale kuuluvale kodutute öömajast umbes sadakonna meetri kaugusel asuva Ankru 1 maja elanikud kirjutasid sotsiaalministeeriumile, et öömaja töötajad ei jälgi üldse, kus viibivad öösel ja päeval nende hoolealused.

«Hiljuti üks vanem meesterahvas lamas neli ööd ja päeva meie maja vastas asuvates põõsastes,» märkisid elanikud. «Ta ei saanud ise liikuda ja keegi ei tulnud talle appi, käisime talle ise vett ja leiba viimas, ikkagi ju inimene.»

Elanike väitel käisid nad ka keskuses palumas, et nood tooksid oma hoolealuse tagasi, kuid seda ei tehtud. Nad lisasid, et viimaks korjas mehe üles kiirabi, tegi talle mõned süstid ja inimene sai majja tagasi.

Elanikud soovisid, et sotisaalministeerium kontrolliks öömajas olevaid elamis- ja söömistingimusi. Nende sõnul käivad öömajalised ümberkaudsete majade juures kerjamas ning kurdavad, et neid toidetakse seal halvasti.

Sotsiaaministeerium saatis elanike kaebekirja linnavalitsusele edasi ning soovis saada linnalt tagasisidet.

Öömaja tegevust korraldava Tallinna sotsiaaltöö keskuse direktor Kersti Põldemaa ütles, et linnal on Kopli 79 majas nii kodutute öömaja kui ka varjupaik.

«Eks nad võib olla tõesti seal lamavad, kuid ega me täpselt ei tea, kas ta on selline kodutu, kes meie juures ka ööbib või mitte,» märkis ta.

Põldemaa sõnul saavad majas süüa vaid varjupaiga elanikud, keda linn on näiteks suurte tervisehäirete tõttu varjupaika elama võtnud ja kindlustab ka söögiga.

Hoonesse vaid ööseks magama tulevatele kodututele ehk öömaja kasutavatele inimestele keskus süüa ei anna. Põldemaa rõhutas, et öömajja tulek on vabatahtlik ja kedagi seal jõuga kinni pidada ei saa.

«Need inimesed, kellel kusagile minna pole, ilmselt kolavadki ringi,» lausus ta. «See muidugi häirib ümbruskonna inimesi.»

Põldemaa sõnul on taoliste kodutute seas palju joodikuid, keda keskus ringi kasvatada ei suuda. Ta lausus, et tavaliselt võetakse öömajale kõik soovijad, kuid maja pole kummist ning võib esineda ka olukordasid, kui kõik kodutud ära ei mahu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles