Tallinna Kaubamaja tahab oma hoone pilvelõhkujaks ehitada

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubamaja pilvelõhkujaks
Kaubamaja pilvelõhkujaks Foto: Lennart Rikk

Tallinna Kaubamaja soovib, et linnavõim võtaks nende südalinnas asuva Gonsiori 2 kinnistu kõrghoonete ala sisse, mis võimaldaks neil praegusele kaubamajale üle kümne korruse juurde ehitada.

Seejuures märkis Tallinna Kaubamaja Kinnisvara AS-i juhataja Peeter Kütt oma kirjas linnaplaneerimise eest vastutavale Tallinna abilinnapeale Taavi Aasale, et nende kinnistule oleks sobilik rajada arhitektuurne keskpunkt ehk niinimetatud maamärk tähistamaks linna kommertskeskust.

Suvel avalikustamisel olnud, kuid seni veel kehtestamata teemaplaneering «Tallinna kõrghoonete paiknemine» käsitleb kõrghoonetena üle 45 meetri kõrguseid ehk vähemalt 15-korruselisi maju.

Samas asub Kaubamaja naabruses olevas Maakri kõrghoonete kvartalis ka ligi 30-korruselisi ja üle 100 meetri kõrguseid torne. Kaubamaja praegusel hoonel on viis korrust.

Teemaplaneeringu kohaselt jookseb kõrghoonete ala piir piki Rävala puiesteed ehk Kaubamaja krunt jääb sellest täpselt välja.

Aas ütles, et pole Kaubamaja taotlust veel põhjalikumalt analüüsinud, kuid märkis, et ettevõte krunt Gonsiori 2 võib jääda vanalinna kaitsetsooni sisse. «Siis oleks see loomulikult lootusetu soov,» lisas ta.

Kütt tõdes kirjas, et Kaubamaja kinnistu võiks täiendada linnakeskust areneva äripiirkonna osana, kuhu sobiks näiteks kaubandus, teenindus, meelelahutus, hotell ja bürood.

«Kinnistu paikneb linna absoluutses city-s ja väärib oluliselt mõjuvamat hoonestust, milline ei kahjusta ühelgi moel linnapilti ega vanalinna,» märkis ta.

Mullu pöördusid Kaubamaja ning Rävala puiestee vahel asuva kitsa ärihoone omanikud linna poole ideega rajada praeguse kuuekorruselise maja asemele 30-korruseline maja.

Ka selle idee takistuseks oli vanalinna kaitseala, mis uusi kõrghooneid rajada ei võimalda. Ainsana jäi kaitsealast välja üks äär ärihoone kinnistust.

ARHIIV! Tallinna Kaubamaja taha võib kerkida 30-korruseline tornmaja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles