Pealinna koolide eelarvetel on käärid kallal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahumäe põhikooli direktor Matti Martinson
Rahumäe põhikooli direktor Matti Martinson Foto: Peeter Langovits

Tallinna koolidele on järgmiseks aastaks kavandatud veel väiksem eelarve kui tänavune, muuhulgas selgub alles detsembris pärast linnaeelarve kinnitamist, kas ja kui palju tugiteenustele raha jätkub.

Kokku on Tallinna haridusamet pealinna koolidele 2011. aasta eelarvete koostamiseks ette näinud 170,2 miljonit krooni, kui tänavust eelarvet planeerides anti koolidele piirsummadena ette kokku 210,7 miljonit krooni.

Kui eelmisel aastal arvestati selle sisse aga kohe ka raha tugiteenuste jaoks 500 krooni õpilase kohta, siis tänavu uut eelarvet koostades ei saa koolidirektorid kindlad olla, kas logopeedi, sotsiaalpedagoogi ja abiõpetajate jaoks üldse palgaraha saab.

Nimelt otsustas haridusamet maikuus, et tugiteenuste ja muude õpilase põhiselt arvestatavate majanduskulude jaotus kinnitatakse alles pärast 2011. aasta linnaeelarve vastuvõtmist. Tavaliselt toimub see detsembrikuus.

Tallinna Rahumäe põhikooli direktor Matti Martinson tõdes, et logopeedi, sotsiaaltöötaja, ringijuhtide, pikapäevarühma õpetajate, treener-õpetajate ja abiõpetajate jaoks pole praegu antud ühtegi senti. «Koostasime praegu eelarvet, mis tegelikult mitte midagi ei näita, sest enamus on puudu. Anti ainult mingi väike osa palgafondist teatud ametkohtadele nagu koristaja, majahoidja, psühholoogi ja huvijuhi jaoks.»

Tema sõnul soovitas haridusamet koolidel planeerimiseks kasutada omatulusid, kuid paraku on need mõnedel koolidel väga väikesed.

Koolid saavad küll esitada lisaks piirmääradele lisataotlusi, kuid garantiid, et need rahuldatakse, ei anta.

«Kool algab 1. septembril, mul peab olema õppeaasta algul ikkagi kaader olemas, peab olema teada, mitu pikapäevarühma ja ringi ma avada saan,» põhjendas direktor, miks kool ei saa rahulikult detsembrikuuni lisaraha oodata. «Võib-olla jaanuaris oleme sunnitud ütlema, et me ei saa enam neid teenuseid osutada, kuna raha pole,» selgitas Martinson.

Ehkki jääb lootus, et linn pärast eelarve kinnitamist raha juurde annab, tõdes direktor, et praktika näitab tugiteenustele antava raha pidevat vähenemist. «Olen suutnud Rahumäe põhikooli viia selleni, et koolikohustuse mittetäitjaid ei ole, aga see on tänu tugiteenustele – et suudame õigel ajal abivajajaid märgata,» pidas ta seda valdkonda oluliseks.

660 õpilasega Rahumäe põhikoolile lubatakse praegu 2011. aastaks 2,62 miljonit krooni, puudu jääb täpselt miljon ja selleks tegi Martinson lisataotluse.

Tugiteenust juba polegi

Teine pealinna koolidirektor, kes ei soovinud oma nime lehes avaldada, tõdes, et asi on väga nutune, sest tugiteenuseid pakkuvate töötajate palkamiseks polnud koolil juba tänavu raha. «Juba selle aasta eelarve oli nii napp, et töötame miinimumiga, mis hoiab maja püsti. Järgmiseks aastaks tuleb mõelda veelgi personali kokkutõmbamisele, kuid seda pole teha enam mujalt, kui lisa- ja valikainete pealt,» rääkis ta.

«Oleme igal aastal teinud lisataotlusi, aga see pole väga efektiivne tegevus olnud. Seda, mis küsime, pole kunagi saanud,» märkis koolidirektor.

Kuidas järgmine aasta toime tullakse, sõltub tema sõnul hindadest. «Kui hinnad jäävad samale tasemele, saame hakkama, kui hinnad hakkavad tõusma või toimub mingi erakorraline juhtum, torustiku lõhkemine või muu selline, siis oleme kohe kiiresti miinuses,» tõdes ta.

Haridusamet polnud Postimehele nõus eelarve koostamise protsessi selgitama. «Eelarve protsessi juhib linnavalitsus, kes esitab eelarve projekti volikogule kinnitamiseks hiljemalt 1. detsembril,» teatas ameti pressiesindaja Leini Jürisaar.

Tallinna abilinnapea Yana Toom ei osanud eile haridusameti selliseid soovitusi kommenteerida. «Eelarve on kinnitamata, arutelu käib ja midagi veel kivisse pole raiutud,» sõnas Toom, lisades, et saab koolijuhtide signaalist aru. «Kahju, et minule pole nad muret kurtma tulnud.»

Tallinna koolide eelarvete piirsummad:
2009 – 231,5 miljonit krooni (sh linnakassast 198,3 miljonit)
2010 – 210,7 miljonit krooni (sh linnakassast 176,7 miljonit)
2011 – 170,2 miljonit krooni (sh linnakassast 136,4 miljonit)

* Kooli võimalikud tugiteenused on logopeedi, psühholoogi, sotsiaalpedagoogi abi, parandusõpe, tasemeõpe, individuaalne õppekava, kasvatusraskustega õpilaste klass, õpilaskodu, pikapäevarühm, meditsiiniline abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles