Koolialgus tõi Tallinna ummikud tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ummik Pärnu maanteel
Ummik Pärnu maanteel Foto: Mihkel Maripuu

Täna märkasid autojuhid tipptundidel üle pika aja Tallinna tänavatel taas suuremaid ummikuid, mis ilmselt põhjustatud nii koolialgusest kui teeremontide tõttu ümber suunatud liiklusest.

Liiklus venis tavapärasest aeglasemalt näiteks Kristiines taksopargi ristmiku ümbruses, Haabersti ringil, Paldiski maantee ristmikul. Ootamatu ummik tekkis juba enne linnapiiri Pärnu maanteel.

Tallinna liiklusteenistuse direktori Mati Songisepa tähelepanekute järgi muutusid tänavad autorohkemaks juba augusti viimase kümne päeva jooksul, kui puhkused lõppesid ja inimesed linna saabusid. Tema sõnul on see iga-aastane kooliminekuaja märk. «Ma arvan, et tihedam on liiklus septembri esimesel poolel, siis hakkab jälle paremini sujuma.»

«Kristiine ristmik, Haabersti ristmik ja Paldiski maantee-Endla-Mustamäe tee ristmik - need on oma läbilaskevõime ammendanud,» märkis Songisepp tõdedes, et neist mööda liiklust juhtida pole võimalik. Teisalt oli ta kurb, et värskelt avatud Tehnika tänava pikendus, mis võimaldab Endla tänavalt otse Tartu maanteeni sõita, pole veel aktiivselt kasutusse läinud. Samuti ennustas ta, et kui järgmisel aastal hakkab Ülemiste sõlme ehitus, tekib raskusi Järvevana teel sõitmisega.

Samuti on tema kinnitusel praegu palju pinnatud teelõike, mis võtavad sõidukite üldise kiiruse maha.

Mingeid muudatusi fooriprogrammides tegema ei hakata, sest see tema sõnul olukorda ei muuda. «Kui me anname ühele poole rohelise tule aega juurde, peame järelikult teisest suunast ära võtma, aga meil on ju risti suunas liikumine ka.»

«Liikluse tippaeg on 1,5-2 tundi hommikul, õhtune aeg pisut pikem, sest pärast tööaja lõppu pole linnas ringikäimised nii varajasel sügisel veel läbi,» selgitas liiklusteenistuse direktor.

Samas ennustas Songisepp, et vahepealne kergem liiklusolukord on nüüdseks lõplikult läbi: «Mõõnaaeg majanduses hakkab läbi saama, kui kulusid kokku tõmmati, nüüd on jälle hakatud rohkem sõitma.»

Teeremont survestab

Inseneribüroo Stratum liiklusspetsialist Dago Antov märkis, et sel sügisel langeb koolialgusega kokku ka teine oluline muudatus pealinna liikluses: «Seekord mõjutab oluliselt ka Paldiski maantee sulgemine Tallinna-Keila vahel, sest kogu sealse tiheda liiklusvoo suundumine Pärnu maanteele ja Kadaka puiesteele tekitab seal kindlasti täiendava surve.»

Kuna remont kestab plaani järgi novembri keskpaigani, jäävadki mõned kohad seetõttu pingelisemaks. «Praegu on Pärnu maantee sissetulek karm, Kadaka puiestee on väga koormatud, sealt edasi tekivad esimesed sõlmed Järvel, isegi Pääskülas ja Järvevana teel,» loetles liiklust vaatlemas käinud Antov.

Kui eelmisel aastal näitas Tallinna Tehnikaülikooli septembris-oktoobris tehtud loendus ilmselt masust tingitud liikluskoormuse kahanemist 5-10 protsendi võrra, siis praegu on Antovi sõnul juba näha taastumise märke. «Hakkame uuringuid tegema, kuid arvan, et eelmist aastat kindlasti ületame, jõuame ilmselt 2006.-2007. aasta liikluskoormuse tasemele. See tähendab, et hommikused ja õhtused ummikud on üsna tavalised, ega siin pääsu pole,» märkis Antov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles