Ajaloomuuseum õpetab vana mööblit restaureerima

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö Lutheri vabrikus.
Töö Lutheri vabrikus. Foto: Eesti Ajaloomuuseum

Sõbrapäeval, 14. veebruaril kell 13 toimub Suurgildi hoones (Pikk 17, Tallinn) viimane õpituba sarjast «Asja armastajad,» kus tutvustatakse Eesti Ajaloomuuseumi kogus leiduvaid Lutheri vabrikus toodetud mööbliesemeid ja räägime vana mööbli hooldusest.

Õpituba viivad läbi Eesti Ajaloomuuseumi mööbli kollektsiooni hoidja Ürge Mäetamm ja puidurestauraator Tõnu vainküla.

Seekordses õpitoas annab Ürge Mäetamm ülevaate Mehhaanilise Puutööstuse Aktsiaselts A. M. Luther toodangunäidistest Eesti Ajaloomuuseumi kogudes - omal ajal väga levinud nn rahva toole, vineerist toolipõhju, painutatud vineerist kohvreid, karpe ja muud leidub veel tänapäevalgi paljudes kodudes. 

Lutheri vabrik oli Eesti suurim mööblitootja, mille tähtsaim kaubamärk oli toonane moodne materjal vineer ning see avas ettevõttele tee ka rahvusvahelisele turule. Õpitoas tuleb peamiselt juttu mööbliesemetest, kuid räägitakse ka teistest Lutheri vabrikus valmistatud esemetest, millest mõned näited on jõudnud ka Eesti Ajaloomuuseumisse. Ühtlasi saab näha põnevat fotomaterjali Lutheri vabrikust, mida säilitatakse muuseumi fotokogus.

Õpitoa teises osas jagab oma kogemusi ja näpunäiteid puidurestauraator Tõnu Vainküla. Näeme, milline on üks vana mööbliese pärast selle puhastamist ja konserveerimist. Kuulda saab, kuidas kodustes tingimustes ajaloolist mööblit hooldada ning mida silmas pidada, et see võimalikult kaua heas korras ja kasutamiskõlblik püsiks.

Soovi korral võib kodust kaasa võtta mõne väiksema mööblieseme või foto sellest, et saada spetsialistilt konkreetseid nõuandeid selle hooldamiseks. Registreeruda saab muuseumi kodulehel. Osalustasu on 3 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles