Tallinna Filharmoonia alustab noortele mõeldud sarja

Kristel Trell
, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustpeade maja.
Mustpeade maja. Foto: Liis Treimann

Tallinna Filharmoonia uus sari «Noorte Filharmoonia» kutsub noored muusikatundi Mustpeade majja – Tallinna Filharmoonia ja Tallinna Kammerorkestri koju.

 13.märtsil mängivad interpreedid just noorele publikule ja räägivad oma pillidest ning esitatavast muusikast.

Esitatakse 19. ja 20. sajandi muusikat – romantismisajandist kõlab Antonín Dvoráki Tertsett kahele viiulile ja vioolale. Karmima ja lihtsama helikeelega 20.sajandist on kavas Ester Mägi Duod rahvatoonis kahele viiulile ja Zoltán Kodály Serenaad kahele viiulile ja vioolale. Kõikidele teostele on iseloomulik ka oma maa rahvamuusika intonatsioonide kasutamine. Kuna tegemist on tšehhi, eesti ja ungari heliloojatega, on emotsioonide ning värvigamma lai. Huvitavat võrdlust pakub romantismiajastu ja 20. sajandi helikeele ja väljendusvahendite erinevus.

Tšehh Antonín Dvoráki kõlamaailm on romantiliselt lai ja rikkalik, Ester Mägi seevastu võlub nappide väljendusvahendite ja hapra vaikeluga,  Kodály muusika aga näitab, kuidas ungari teravad rütmid 20.sajandi kriipiva helikeelega kokku sobivad. Iga õpetaja saab siin õpilastele veel juurde palju lugusid jutustada ja kultuuriloolisi järeldusi teha.

Tallinna Filharmoonia direktori Margit Tohver-Aintsi sõnul on noortele ja lastele suunatud projektid kontsertorganisatsioonile väga olulised, sest noores eas kogetu mõjutab tulevasi valikuid elus. «Hariduslik projekt aitab suunata lapsi millegi huvitava juurde, mida nad varem ei ole kogenud. Usun, et põnevad programmid kasvatavad tulevikus lojaalse publiku,» sõnas ta. Sel korral esinetakse Harjumaa õpilastele, muusikaõpetajatele ning lastekodulastele, kes tänu Nordea panga heategevusprogrammile on leidnud tee muusikamaailma. 

Sari «Noorte Filharmoonia» liidab noort publikut ja kontsertorganisatsiooni. Samal päeval toimuval kontserdikorraldajate ning õpetajate kohtumisel arutatakse mida ja kuidas koos ette võtta, et klassikaline muusika saaks noortele lähedaseks ning mõistetavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles