Lastekaineri kohad täituvad kiiresti

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna laste turvakeskuse kainestusosakonna tuba alaealistele.
Tallinna laste turvakeskuse kainestusosakonna tuba alaealistele. Foto: Mihkel Maripuu

Teist kuud Tallinna laste turvakeskuse juures tegutsev neljakohaline kainenemistuba hakkab kevade saabudes üha enam täituma politsei poolt öisel ajal kinni peetud joobes alaealistega.

«Praeguseks on  öisel teenusel viibinud juba kuus  alaealist, ühelgi juhul ei ole lapsevanem mingil põhjusel saanud lapsele politseisse järele minna. Tavaliselt toimetatakse  joobes noored siiski koju, mitte ei viida turvakodusse, mis on siiski äärmuslik meede,» ütles turvakeskuse juhataja Priit Siig.

«Purjus teismelisi on linnas palju,  kahjuks ei ole politseil ressurssi pidada nende üle aktiivset järelvalvet. Politsei peab nad enamasti kinni siis, kui nad millegagi silma torkavad, panevad toime väärteo, või nende joove on raske ja visuaalselt tuvastatav. Samuti peab politsei noore kinni, kui ta on alaealine ja liigub linnas öisel, ehk selleks seadusega mitte ettenähtud ajal,» vahendas linnavalitsuse pressiteenistus turvakeskuse juhi sõnu.

Siig selgitas, et joobes laps tuuakse turvakeskusesse juhul, kui politseil ei õnnestu tema kodust aadressi välja selgitada või ei saavutata lapsevanemaga telefoni teel kontakti.  Öisele teenusele suunamisele peab vajadusel eelnema alaealise tervisliku seisundi kontrollimine haigla EMO-s, tagamaks, et noore alkoholi- või narkojoove ei ole eluohtlik. Seda eelkõige juhtudel, kui noore joove on raske ja esineb mürgistuse, üledoosi või muul moel lapse tervisele ja elule ohtlik seisund.

Politseipatrull teavitab turvakeskust kliendi toomisest eelnevalt telefoni teel, kontrollides ühtlasi, et noorel ei oleks kaasas alkoholi, narkootilisi aineid ega ohtlikke esemeid.

Turvakeskus (Nõmme tee 99) osutab öist majutusteenust ajavahemikus kell 22-10. Hommikul edastab osakonnajuhataja info lapse majutamisest kohaliku omavalitsuse lastekaitsetöötajale ja lapsevanemale, alaealine lahkub sama päeva jooksul.

Siigi sõnul palub teavitatud  lapsevanem üldjuhul võimaldada noorel ennast välja puhata ja hommikul iseseisvalt koju saata. Seni ei ole ükski vanem ise lapsele järele tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles