Tallinn plaanib vanalinnas velotaksode keelamist

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Velotakso.
Velotakso. Foto: Küllike Rooväli

Sügisel jõustuv ühistranspordiseadus annab kohalikule omavalitsusele õiguse reguleerida ka seni karistamatult tegutsevate velotaksode tegevust ning sellega seoses soovib Kesklinna valitsus keelata velotaksode liiklemise vanalinnas.

«Arvestades asjaolu, et vanalinnas on kevadest sügiseni välikohvikud, mis hõlmavad suure osa avalikust linnaruumist ning arvestades vajadust tagada jalakäijate ohutus, teeb linnaosavalitsus ettepaneku mitte lubada velotaksode liiklemist vanalinnas,» kirjutas Kesklinna vanem Alar Nääme linnavolikogule.

Kesklinna valitsuse teatel kasutavad velotakso teenust pakkuvad ettevõtted vanalinnas suures mahus alasid, kus Tallinna linn on seadnud erinevate õigusaktidega piirangud autoliikluse, reklaami ja kaubanduse osas.

Velotaksode juhtidele on linnal hulgaliselt etteheiteid. Kõigepealt madal teeninduskultuur: süüakse-juuakse, suitsetatakse, pikutatakse velotaksodes, osa teenindajaid ei valda eesti keelt. Velotaksodel kasutatakse kõlareid, muusika möirgab. Velotaksod tekitavad jalakäijate liikumisalas ummikuid, lisaks teenindamisele müüakse velotaksodelt suveniire. Parkimine on juhuslik, korrapäratu või risti kõnniteega, massiliselt pargitakse Raekoja platsil, kus Tallinna linn on selle keelanud.

Velotaksode ja nende juhtide praeguse tegevuse vastu on protesti avaldanud ka Vanalinna Selts ning ennast Tallinna linna algatusrühmaks nimetav grupp.

Viimatimainitu on pöördunud kõikvõimalike instantside poole palvega eelkõige ohjeldada  just Läti päritolu valju muusikat mängivate ning tavalisest tunduvalt laiemate velotaksode juhte, kelle tegevuse võiks nende hinnangul keelata ka väljaspool vanalinna.

Nahaalselt kliente püüdvate velotaksodega on hädas ka Tallinna Sadam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles