Sarapuu: vabaturg prügimajanduses kahjustab keskkonda

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu.
Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu. Foto: Toomas Tatar

Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu väitel on vabaturu idee prügimajanduses keskkonnavaenulik.

«Jäätmehoolduse vallas ei ole uus koalitsioon kindlasti näoga inimeste poole, vaid tegutseb eraettevõtete huvides,» ütles Sarapuu linnavalitsuse ajalehele Pealinn. Ta on vastu keskkonnaminister Marko Pomerantsi ideele, mille kohaselt võiks riik kehtestada Tallinnale prügimajanduses eri reeglid kui teiste omavalitsustele. Sarapuu hinnangul on tegu võrdse kohtlemise printsiibi rikkumisega.

«Tallinna linn on täitnud Euroopa Liidus seatud jäätmevaldkonna eesmärke oluliselt paremini kui Eestis keskmiselt, kuid juba pikemat aega loobitakse jäätmeveoettevõtete lobbytöö tulemusel riigi poolt linnale kaikaid kodaratesse,» kommenteeris Sarapuu keskkonnaministri plaani kehtestada jäätmeveos valikuliselt vabaturg vaid Tallinnas.

«Vabaturu idee on keskkonnavaenulik ning sellele ei ole ühtegi mõistlikku põhjendust,» sõnas Sarapuu. «Ka uus koalitsioon ei ole oma suunda muutnud ning nüüd on mindud veelgi radikaalsemaks. Uskumatu lugu, aga Tallinnale ärategemine kirjutatakse nüüd isegi koalitsioonilepingusse sisse!»

Uues koalitsioonileppest leiab punkti, mis lubab Eestis kehtestada jäätmeveos vabaturu, mille peamine idee on kehtestada vabaturg Tallinnas, aga mitte mujal Eestis.

«Tallinna-sarnases suurlinnas on võimalik vabaturgu kehtestada nii, et kohalikul omavalitsusel on ülevaade, kellelt kinnistu prügiveo tellib. Meie väikestes omavalitsustes on ikka korraldatud jäätmevedu loogiline ja taskukohane lahendus,» leidis Pomerants esmaspäeval Postimehele antud intervjuus.

«Igasuguste erisuste tegemine ühele omavalitsusele on võrdse kohtlemise ning kohaliku omavalitsuse autonoomia rikkumine,» rõhutas Sarapuu.

«Jäätmehoolduse osas tegutseb uus koalitsioon kindlasti eraettevõtete huvides. Kui ministri sõnul on väiksemas omavalitsuses korraldatud jäätmevedu loogiline ja taskukohane lahendus, siis jääb arusaamatuks, miks tahetakse karistada Tallinna elanikke jäätmevedajate omavoliga. Pigem on suurlinnas vabaturg selge absurditeater, millel ei ole ühtegi põhjendust,» ütles abilinnapea.

Ta lisas, et nõustuda võib ministri hinnanguga, mille kohaselt segaolmejäätmete põletamisel elektri ja soojuse koostootmisele makstava toetuse kaotamine tõstab jäätmeveo hinda.

«Kaheldav on aga arvamus, et see soodustab jäätmete liigiti kogumist,» sõnas Sarapuu. «Liigiti kogutud jäätmetele soodsama veohinna kehtestamine on igati tervitatav mõte, kuid seda võimaldab teha ka tänane juba toimiv süsteem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles