Arborist: kolmandik Tallinna puudest tuleks kohe raiuda

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arboristide Koja esimees ja OÜ ArborEst juhataja Heiki Hanso sõnul on suur osa Tallinna kõrghaljastusest hooldamata ja planeerimata, ohtlik ning linnaeelarvet koormav. Jätkusuutliku ning mõistliku tulemuse saamiseks võiks kolmandiku sellest kohe raiuda.

«Siin Eestis on arboristi põhiline töö ohtlike puude raie, erinevalt Inglismaast, kus on põhiline puude hooldamine ja kujundamine, et aidata nad pikale elule,» ütles Hanso. «Nõukogudeaegsed traditsioonid annavad endiselt tunda, siis oli pigem eesmärgiks täita normid, mitte asju sisuliselt planeerida. Seda eriti Mustamäe, Lasnamäe ja Õismäe näitel, kus toodi piltlikult öeldes veoauto koorem papleid ja kallati need majade vahele hunnikusse ning pandi mulda, kus aga labidas paremini maasse läks.»

Hanso sõnul on suur osa Tallinna kõrghaljastuses hooldamata ja planeerimata, ohtlik ning linnaeelarvet koormav, seetõttu tuleks jätkusuutliku ning mõistliku tulemuse saamiseks kolmandik sellest raiuda.

«Puude olukord on selline, et varem või hiljem tuleb traagiline õnnetus, millele on eelnenud juba piisavalt napikaid,» hoiatab Hanso. «Selleks, et ei oleks jääpurika ja fassaadiohvrite kõrval puuohvrit, tuleb palju vaeva näha. Tänaseni ei ole linna eelarves aga kõrghaljastuseks eraldi ridagi. Pigem käib praegu tulekahjude kustutamine ja enamasti sekkutakse siis, kui on hilja või likvideeritakse juba tekkinud tagajärgi. Ei ole meil mingit süsteemi, regulaarset monitooringut või perioodilist puumajandamise kava. Samas Tallinnas on võrreldes teiste omavalitsustega kõige moodsam raiekord, kuigi seegi vanamoodne ja vastuolusid täis.»

Linn massilisi raietöid ei planeeri

Tallinna keskkonnaameti haljastuse osakonna juhataja Rita Krabi sõnul on linnakeskkonnas parkides ja haljasaladel kasvavate puude seisukord üldiselt rahuldav, ent esineb ka probleemseid kohti. «Probleemsemas seisus on tänavaäärsed puud, mida mõjutavad õhusaaste, vibratsioon ja tallamine. Selleks, et hinnata puude maharaiumise vajadust tuleb teha vastavad uuringud,» ütles Krabi. «Tallinna linn hindab oma kõrghaljastust ja massilist puude likvideerimist kindlasti kavas ei ole.»

«Linna avalikele aladele istutakse praegu ainult puukoolis õppinud puid. Peaeesmärgiks on tänavaäärsete vanade alleede ja puuridade asendamise,» selgitab Krabi.

Tallinna linnas tehakse puude võrade hooldust igal aastal vastavalt planeeritud eelarvele. Magistraalteede äärsete puude hooldusega tegeleb Tallinna kommunaalamet ja kõrvaltänavatel asukohajärgsed linnaosade valitsused.

Linna omandis olevate metsade hoolduseks on olemas metsamajandamise kavad, mis on aluseks tööde planeerimisel. Muus osas on koostatud Tallinna haljastu tegevuskava aastateks 2013-2025, kus on välja toodud rekonstrueeritavad ja uued rajatavad alleed. Andmed puude (istutatud alates 2007 - JK) kohta, mida saab kasutada tööde planeerimisel, on kajastatud haljastuse infosüsteemis. Vanemate puude osas on inventeerimine töös.

Arborist on puuhooldaja, kes tunneb puittaimede liike ja nende ehitust. Ta teab puude talitust ning kasvunõudeid ja oskab puid nende erinevatel eluetappidel hooldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles