Energia avastuskeskus loob koos muuseumidega aarete näitust

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energia avastuskeskus.
Energia avastuskeskus. Foto: Martin Ilustrumm

Energia avastuskeskus loob koostöös Eesti muuseumidega suurejoonelist geoloogiale pühendatud teadusnäitust «Kihilise Maa aardelaegas», mis avatakse avastuskeskuses 2016. aasta veebruaris.

Näitusega tutvustakse populaarteaduslikult nii ajaloolise kui dünaamilise geoloogia valdkondi, samuti dünaamilise geoloogia valdkonda kuuluvat kivimitega tegelevat petroloogiat ning mineraalidega tegelevat mineraloogiat. Räägitakse nii kristallidest, poolvääriskividest, juveelidest, ajaloolistest aardeleidudest, eelajaloolistest olenditest, kelle luustikke ja kivistisi on maa seest leitud, kui ka Eesti aardest, põlevkivist, ja teisest Eesti põlevast kivist ehk argilliidist.

Näitus jaguneb teemanädalateks, mida aitavad sisustada need Eesti muuseumid, kes maapõue aaretega tegelevad. Interaktiivsetele ja muuseumieksponaatidele lisaks valmistatakse teemanädalateks ette lisaprogrammid: planetaariumifilm «Kihilise Maa aardelaegas», töötoad ja teadusteatri etendused. Iga teemanädala auks plaanitakse ka täiskasvanutele temaatiline «Õhtu teaduskeskuses».

Uue näituse loomiseks teeb Energia avastuskeskus juba koostööd TÜ Loodusmuuseumi, Tartu Ülikooli ajaloomuuseumi, Eesti Loodusmuuseumi, Eesti Ajaloomuuseumi ja TTÜ Geoloogia Instituudiga. Ühiseks eesmärgiks on geoloogia populariseerimine ja muuseumide vahelise koostöö edendamine.

Geoloogia teemadega puutuvad Eesti lapsed kokku nii põhikooliosas loodusõpetuse tundides, kui ka gümnaasiumi osa füüsika, keemia ja bioloogia tundides. EAK on geoloogia kui teaduse populariseerimisega abiks ka Eesti koolidele nende teemade näitlikustamisel. Geoloogia esineb integreeritult kõigis Eesti kooliastmetes: III ja IV kooliastmes, 5. ja 6. klassi loodusõpetuses ja ka 9. klassi Eesti geograafias.

«Kõik EAK näitused ja programmid on koostatud arvestades Eesti põhikooli ja gümnaasiumi õppekavades sisalduvat, rahvusvahelist praktikat ja teaduskeskuste töös üldtunnustatud põhimõtteid: interaktiivsus, harivus, üllatus ja äratundmine, rikas meelekogemus, mängulisus ja atraktiivsus. Neist põhimõtetest lähtuvalt töötame välja ka näituse «Kihilise Maa aardelaegas» eksponaadid. Kooligruppide koostatakse vastavalt vanuseastmele välja ka külastuse eel- ja järeltegevused, et õpetajatel oleks kergem näitusekülastust õppeprogrammi lülitada,» ütles Energia avastuskeskuse juhataja, Kertu Saks

«Edastame siin üleskutse kõigile Eesti muuseumidele, kes tunnevad, et sooviksid selles koostöös samuti osaleda. Võtke meiega ühendust ja mõni me tulevase näituse teemanädala peamine «aare» võib pärineda just teie muuseumist,» lisas Saks.

Energia avastuskeskus on interaktiivne kogupere teaduskeskus, mille asutajateks on Eesti Energia AS, AS Tallinna Soojus, Tallinna linn ja Tallinna Tehnikaülikool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles