Meremuuseumi näitus jõuab rannakabiinide seintel kõikidesse randadesse

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Meremuuseum läheb juubeliaasta puhul oma tavapärastest näitusesaalidest välja ja avab näituse «Meri on puhkus» 16 rannakabiini seinal.

Täna esitles Meremuuseum Admiraliteedi basseini ääres kahte rannakabiini, mis on osa juunikuu jooksul erinevatesse Eesti mererandadesse jõudvast näitusest. Kokku on näitusel 16 rannakabiini, mis heidavad pilgu just selle ranna ajalukku, kus nad asuvad. Näitus toob suvitajateni huvitavaid fakte ja meeleolukaid fotosid suvepuhkuse veetmisest Eesti randades.

Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul seostub meri paljudele suve, päikese ja puhkusega. «Siit tuligi mõte koostada suur üle-eestiline supluskultuuri teemaline näitus «Meri on puhkus» ning kasutada selleks rannakabiinide seinu. Nii saame rääkida huvitavaid lugusid sõna otseses mõttes nende toimumiskohas,» selgitas Dresen.

 Selleks, et Eesti supluskultuuri ajaloost tervikpilt saada, tuleks suve jooksul kõik 16 randa läbi käia. «Puhkuste aeg on alles ees: loodetavasti jõuab igaüks suve jooksul kas  või korra mere äärde rannamõnusid nautima,» julgustas Dresen Eesti mererandu külastama. Eesti Meremuuseumi rannakabiinid seatakse üles Narva-Jõesuu, Toila, Võsu, Käsmu, Valkla, Pirita, Stroomi, Vääna-jõesuu, Laulasmaa, Nõva, Vormsi, Kärdla, Paralepa, Kuressaare, Pärnu ja Kabli mereranda. Igal rannakabiinil on toodud lühike ülevaade sealse ranna ajaloost, enamasti räägivad kabiinid supluskultuurist ja rannapuhkusest, kuid on ka randu, mis ajalooliselt ei ole olnud suplusrannad. Iga kabiini ühele seinale on seatud meeleolukas fotosein, mille taustal saab jäädvustada hetke oma 2015. aasta suvepuhkusest.

Rannakabiinide näitus „Meri on puhkus“ on osa Eesti Meremuuseumi 80 juubeliaasta programmist. Lisaks rannakabiinidele saab Tallinna Sadamas Admiraliteedi basseini ääres tutvuda näitusega «Meri on minu, sinu, meie!». Paksu Margareeta tornis on avatud näitus «Paks Margareeta: värav sadama ja linna vahel», mis räägib väärika suurtükitorni ajaloost ja tulevikust. Lennusadamas on kuni 26. juulini avatud koos AHHAA teaduskeskusega valminud koguperenäitus «Ujub või Upub». Alates 29. augustist on avatud rahvusvaheline suurnäitus «Võidujooks maailma lõppu», mis räägib Lõunapooluse vallutamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles