Memento soovib kommunismiohvrite memoriaali Tallinna kesklinna

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koit Ojaliivi ja Kuu OÜ projekt pakub okupatsiooniohvrite memoriaali Tõnismäele, pronkssõduri endisesse asukohta. Üks kolme tahuga tulp mahutab umbes 2000 nime, nimesid on kokku ligi 110 000 ja tulpasid 55. Foto: Repro
Koit Ojaliivi ja Kuu OÜ projekt pakub okupatsiooniohvrite memoriaali Tõnismäele, pronkssõduri endisesse asukohta. Üks kolme tahuga tulp mahutab umbes 2000 nime, nimesid on kokku ligi 110 000 ja tulpasid 55. Foto: Repro Foto: Repro

Eesti Memento Liit saatis valitsusliikmetele pöördumise, kus soovitab luua kommunismiohvrite memoriaal Maarjamäe asemel hoopis Hirvepargi lähistele.

Valitsus otsustas aasta alguses toimunud kabinetinõupidamisel rajada kommunismiohvrite memoriaal ja ohvitseride mälestusmärk Tallinnasse Maarjamäele. Memoriaal rajatakse tervikliku maastikuarhitektuurilise lahendusena vastavalt 2011. aasta ideekonkursi ühele võidutööle «Mälutulbad», mille autoriks on Koit Ojaliiv.

Memento liit, kes on ennegi teinud ettepaneku luua memoriaal hoopis Tõnismäele, saatis nädalapäevad tagasi peaministrile, kultuuriministrile ja justiitsministrile kirja, milles paneb ette, et valitsus võiks oma aasta algul tehtud otsust muuta.

«Rajatav kommunismiohvrite memoriaal pote ühegi kitsa rahvarühma asi. Ka mitte nende, kel on olnud õnne sovetlikus terroris ellu jääda ja praegu osaleda Memento liikmetena selle mälestusmärgi rajamise ettevalmistuses. Me anname endale selgelt aru, et rajatis on oluline kogu rahvale – ja eeskätt tema tulevikule,» seisab kirjas.

«Seepärast peame vajalikuks esitada otsustajatele järgmised kaalutlused, mis tingivad meie arvates ajale jalgu jäänud asukohaotsuse ülevaatamise ning memoriaali toomise Maarjamäelt Tallinna südalinna.»

Liit pakub välja, et Tallinna südalinnas on nende arvates memoriaalile parim koht Hirvepargi Wismari tänava poolne ala. Asukoha muutuse vajadusest kõneldes toovad Memento liikmed muu hulgas välja muutunud julgeolekuolukorra.

«Väga paljud meie hulgast on hakanud avaldama arvamust, rohkem kui looduskaunist paika, kus otsida lepitust oma kurva saatusega ning leinata oma hukkunud kalleid, vajab Eesti memoriaali, mis otseselt osutaks kurjategijale, hoiaks roima ulatuse selgelt maailma silme ees ja hoiataks selle kordumise eest,» toovad Memento liikmed oma pöördumises välja. Seetõttu leiab liit, et mälestusrajatis peaks olema ka tõhus psühholoogilise kaitse vahend.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles