Tuuline ilm häirib Tallinna teletorni sünnipäevapidustusi

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna teletorn.
Tallinna teletorn. Foto: Martin Ilustrumm

Tallinna teletorn tähistab tänasest kuni nädalavahetuse lõpuni oma 35. sünnipäeva, kuid pidustuste hulka planeeritud basejumper’ite hüpped on tugeva tuule tõttu ilmastikutingimuste paranemiseni edasi lükatud.

Kui ürituse programmi põhjal peaks tänasest kuni laupäevani nägema terve päeva vältel tornist alla hüppavaid basejumper’eid, siis lõuna paiku lubatud vaatepilti näha ei õnnestunud. «Kõige tähtsam on ilm, hüppajad peavad järgima turva- ja ohutusnõudeid, hetkel need hüppamist ei võimalda. Eks nad kontrollivad pidevalt ilmastikuolude ning tuule suuna ja kiiruse muutumist ning annavad jooksvalt teada, kui hüpped algavad,» ütles sünnipäevapidustuste päevajuht Marko Pille. Kell 14 teatati pidustusel viibijatele, et hüpped viibivad veel vähemalt kaks tundi ning pärast seda tehakse vastavalt olukorrale uus otsus.

Lisaks välja reklaamitud hüpete jälgimisele pakutakse Tallinna teletornis sünnipäevalistele ka muid meelelahutuslikke atraktsioone. Näiteks saavad kõik huvilised testida oma teadmisi teletorni teemalisel valikvastustega viktoriinil.

«Tegemist on perele suunatud viktoriiniga. Ainult lastele võib see keeruline olla, kuid eesmärk ongi, et pered teeks midagi koos ja ühendaksid jõud ka küsimustele vastuste leidmisel,» sõnas pidustuste programmijuht Ivar Kaldam. «Tegelikult on kõik vastused teletorni ümbruses olevatel infotahvlitel ka olemas,» andis ta osalejatele vihje.

Viktoriinis osalejatele tundusid küsimused pigem lihtsad. «Mulle ei olnud need küsimused midagi rasket. Poisid pakkusid küll aegajalt erinevaid vastusevariante, kuid juhtisin nad alati õigele teele,» lausus mälumängus koos lapselastega osalev Nadesta. Tema hoolealune Alex aga vanaema öelduga ei nõustunud: «need on kerged, vastaksin teinekordki,» ütles ta.

Küsimustele vastamine nõuab muuhulgas teadmisi nii teletorni asutamisest, avamisest kui ka kõrgusest.

Sünnipäevapidustuste raames pakutakse lastele ka võimalust osaleda erinevates käsitööga seonduvates töötubades. «Siin saab meisterdada ja voolida, seda nii plastiliinist kui savist. Samuti saab lillekesi kokku keerata,» kirjeldas lapsi juhendav kunstiterapeut Kristina Ivatševa toimuvat. «Alguses mõtlesin, et hakkame karusid ja hülgeid voolima, sest need on olümpiamängudega seotud sümbolid. Töö käigus ilmnes aga, et lastel on nii suur fantaasia ning seetõttu meisterdamegi nüüd kõike, mida välja mõelda annab. Eks rõhk olegi loovusel ja sellel, mis tuleb hingest ja südamest,» rääkis ta.

Töötuba on samuti mõjutatud vahelduvatest ilmastikuoludest, kuid sellest hoolimata on see laste seas populaarne. «Sama asja väljas tehes oli inimesi päris palju, vahelduv vihm ja sadu ajasid meid sisse, kuid sellest hoolimata on korraga 20-25 last meisterdamas,» ütles Ivatševa. Töötoas savist madu voolinud väike Martti oli kogetust vaimustuses: «tegelen maoga, mulle meeldib siin väga hästi,» vastas ta emotsioone puudutavale küsimusele.

Et atraktsioonide hulk võimalikult mitmekesine oleks, saavad pidustustel osalejad kogeda ka aktiivset meelelahutust. «Meil on täna olnud väga lahedad traditsioonilised võistlused, proovisime ja näitasime ette ufo mängu, samuti oli meil selline võistlus nagu taevas ja maa, 20 min pärast teeme ka ühe kauboimängu,»  kirjeldas Marko Pille ürituste kava. «Kõige populaarsemaks osutus laste seas aga kerimisvõistlus, kus mudilased pidid võidu ja kiiruse peale kaugusesse visatud tennise palli nööri abil pulga otsa kerima. Lapsed tulevad alati kõigega kaasa,» täpsustas ta.

Programmijuhi sõnul oodatakse teletorni sünnipäevale ligikaudu tuhandet inimest päevas ning lõunaks oli kaheksa eurose piletiraha eest ainuüksi teletorni tippu külastanud peaaegu 300 inimest. «Torni tippu minema ei pea, siia tulevad ka inimesed, kes soovivad õues olevat melu nautida. Õues on kõik tasuta,» rõhutas Kaldam. Pidulisi ootab täna veel ees Ahhaa teaduskeskuse poolt väljapandav 12-minutiline humoorikas 3D film ning terve päeva jooksul on võimalik hüpata ka batuutidel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles