Tallinna Merepäevadel näeb suurejoonelist merepäästeõppust

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome merepääste lipulaev Jenny Wihuri on Tallinna Merepäevade ajal külastajatele avatud.
Soome merepääste lipulaev Jenny Wihuri on Tallinna Merepäevade ajal külastajatele avatud. Foto: Tallinna merepäevad

Juba sel reedel algavate Tallinna Merepäevade üks tõmbenumbreid on laupäeval, 18. juulil kruiisikai alal toimuv merepäästeõppus, mille stsenaariumi kohaselt satub merehätta lõbusõidulaev, kus viibib ka hulk reisijaid.

Stsenaariumi järgi visatakse õnnetusse sattunud veesõidukilt esmalt vette päästeparv ja seejärel asutakse laevalt reisijaid evakueerima. Osadel inimestel õnnestub jõuda päästeparve, teised jäävad vette hulpima. Saanud laevakaptenilt teate mereõnnetuse kohta, saadetakse sündmuskohale Eesti vabatahtlike merepäästjate RIB-tüüpi päästekaater ja Eestiga tihedat koostööd tegeva Soome vabatahtliku merepääste lipulaev Jenny Wihuri.

«Merel ja merepäästes kehtib reegel, et kui on juhtunud õnnetus, tulevad appi kõik, kes mere peal on. Õnnetuse korral ei ole oluline, kelle vetes see juhtunud on – nii kaasab Eesti merevalvekeskus vajadusel abijõude Soomest, Rootsist ja Lätist ning ka vastupidi. Just sellist koostööd sümboliseeribki õnnetuspaika saabuv Jenny Wihuri, mille ülesanne on päästa merest inimesed ja pukseerida õnnetusse sattunud laev turvalisse kohta,» selgitas MTÜ Tallinna Vabatahtlik Merepääste juhatuse liige René Allik.

Kuid merepäästeõppuse eesmärk ei ole vaid show’d teha, oluline on siin ennetustöö ning sellele keskendub ka õppuse sõnaline osa. «Kindlasti on tähtis, et merehätta sattunu teaks, millised on esmased tegevused, et vees võimalikult kaua vastu pidada –  see tähendab teadmisi sellest, kuidas vältida alajahtumist ning kuidas aidata nii ennast kui teisi. Samuti on oluline, et inimesed teaksid, kuidas õnnetusest märku anda ning millised vahendid selle jaoks olemas on, samuti kuidas neid kasutada. Paljudel juhtudel saab inimene ise väga palju ära teha enne, kui päästjad kohale jõuavad,» rääkis Allik.

Tema hinnangul on oluline, et inimesed teaksid ka seda, milline on päästeparve varustus ja kuidas seda kasutada, mistõttu tutvustatakse publikule ka päästeparve sisu. «Loodame, et pärast Tallinna Merepäevi on inimesed rohkem kursis nii vabatahtlike merepäästjate tööga kui ka sellega, mida nad ise saavad teha,  kui nad on õnnetusse sattunud, samuti kuidas õnnetusi vältida,» lausus Allik.

Merepäästeõppust saab näha 18. juulil kell 12.15 Vanasadamas kruiisikai alal, mis on merepäevade ajal külastajatele avatud. Õppuse viib läbi MTÜ Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste koostöös Viking Life-Saving Equipment Estonia AS-iga. MTÜ Tallinna Vabatahtlik Merepääste on sidusorganisatsiooni MTÜ Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles