Esimest korda Tallinna Merepäevadel: pärimuspidu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärimuspeo lava ehitamine kruiisilaevade alal.
Pärimuspeo lava ehitamine kruiisilaevade alal. Foto: Jaanus Lensment

Täna toimub Tallinna Merepäevade raames esimest korda Pärimuspidu, mis toob sadamasse ehedat eesti kultuuri, laulu, tantsu ja pillimuusikat.

Täna kostuvad mere ääres kruiisikai alal pärimusmuusika helid nii meilt kui mujalt, kutsudes kõiki kaasa elama ja laulma. Pärimuspeo korraldab Eesti Folkloorinõukogu ja see on üks rahvusvahelise pärimuspeo Baltica 2016 paljudest eelpidudest.

Eesti Folkloorinõukogu otsib võimalusi meie esivanemate – maarahva – pärimuse igapäevaseks kasutamiseks linnakultuuris. Meie, tallinlased oleme pärit Eestimaa eri paikkondadest. Mida teame aga oma kultuurijuurtest, kelleks end peame ning mil viisil oleme oma pärimuse kandjad? Kas lauldes lapsele hällilaulu või käies mardisandis või tehes jaanituld või väärtustades seda maad ja perekonda? Peole tullakse kokku suhtlema, oma laule-tantse ja pillilugusid kaaslastega jagama, neis ühisosa ja erinevusi tajuma ning rõõmustama koostehtu üle.

Laupäeval toimuval pärimuspeol saab näha ja kuulda mitmeid Tallinnas tegutsevaid pärimuskultuuri tundjaid ja kandjaid: rahvakunstiansamblit Leigarid, pilliklubi Söepõletajad, Laulasmaa lasteaia folkloorirühma Rannapõngerjad, Pärimuslauluseltsingut, Tallinna võrokeste lauluansamblit Liiso, Ürgleigareid, lõõtspillimängijat Eduard Einmanni Põltsamaalt, lisaks ka pealinna vähemusrahvuste esindajad – tšuvašši rahvalauluansamblit Palan ja ukraina folklooriansamblit Zurba.

Pärimuspidu toimub 18. juulil kella 14-20 Vanasadama kruiisikai alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles