Fotod: Lasnamäe koolimajas vandaalitseb alaealiste kamp

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Lasnamäel Punane 69 asuva endise koolimaja juurde on päästjatel viimaste nädalate jooksul asja olnud juba viiel korral. Püromaanidest vandaalide tõkestamiseks müüritakse nüüd kinni maja keldrikorruse aknad ja esimeste korruste akende ette paigaldatakse puitplaadid.

Peale süütamiste on koolimajas vandaalitsetud, lõhutud on aknaid ja uksi – põhimõtteliselt kõike, millest jõud üle käib.

Viimati käisid tuletõrjujad hoonet kustutamas esmaspäeva öösel vastu teisipäeva. Nagu eelmistel kordadel põles seegi kord klassiruumis mööbel, mis oli hunnikusse kokku visatud. Põleng kustutati kiiresti, ent ainus võimalus edasist vandaalitsemist peatada on sissepääsud sulgeda.

Kasutuseta endise koolimaja ruumide vastas töötab remonditud ja kena väljanägemisega Lasnamäe muusikakool, mille direktoril on üsna selge arusaam, kes on lõhkumiste ja süütamiste taga. «Need on täiesti korraliku väljanägemisega 13–14-aastased noored, kes on leidnud endale uue hasartmängu. Panevad põlema, kutsuvad tuletõrje, filmivad ja siis näitavad Facebookis sõpradele,» kirjeldas muusikakooli direktor Maile Harik. «Me nägime eile (üleeile – toim) täpselt pealt, kuidas see asi toimus. Politsei ei saa neile midagi teha, nad on alaealised ja neid ei saa karistada. See on sama seltskond.»

Koolimaja juures käisid eile ehitustööd: kõrgemal asuvad aknad suleti puitplaatidega ja keldrikorruse aknad müüriti kinni. Tallinna haridusameti haldusosakonna vanemspetsialisti Kalju Orava sõnul on praegu tehtud otsus, et kõikvõimalikud kohad, kust võib majja sisse pääseda, tuleb sulgeda.

«See on täielik vandalism, mis seal toimub. Oleme sellest ka politseisse teatanud,» lisas Orav.

Linnavaraamet ei ole veel maja suhtes seisukohta võtnud. Et maja ühes osas tegutseb muusikakool ja seal olevaid ruume renditakse välja, ei tule kogu hoone lammutamine tõenäoliselt kõne alla.

Päästjate sõnul on kasutuseta hoonetega probleeme  pidevalt ning sellised hooned tuleks kas renoveerida või lammutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles