Ummelas: Tallinna TV on vaba mõtte kanal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Ummelas
Mart Ummelas Foto: Postimees.ee

Tallinna TV arvamustoimetaja Mart Ummelas tutvustab lähemalt telekanali sügishooaega.

Tallinna Televisioonil täitub viis tegevusaastat. Iga aasta on toonud midagi uut ja põnevat, mis eristab telekanalit kõigist teistest Eesti telekanaleist. Eelkõige tähendab see, et TTV on vaba mõtte kanal.

«Vaba mõtte klubi», «Meedia keskpunkt», «Mõtleme taas», «Rahvaadvokaat» ja paljud teised arvamussaated on kinnistanud TTV kui sõltumatu, alternatiivse telekanali mainet. Uus hooaeg on alates septembrist juba toonud ja toob lisa uute poleemiliste arvamussaadete näol. Juba neljapäeval, 10. septembril on eetris esimene saade «Horisont», mis viib vaataja pilvepiirile – Swissoteli ülemisele korrusele, kus teadagi vaateväli avaram. Saatejuht Revo Raudjärv kõnetab seal kahte külalist, arvamusliidrit, kes on olnud vastandlikel seisukohtadel. Peatselt alustab Jakko Väli saatega «Mida Teie arvate, palun», kus esimeseks külaliseks on Erkki Nool – legendaarne sportlane ja poliitik. Saate autor tahab oma saatega leida lahendusi sellele, kuidas parandada olevikku ja tagada meile nii riigi kui rahvusena väärikas tulevik. Jätkub ka Rodion Denissovi «Monitor» – saade, kus osalevad eestikeelsed mitte-eestlased (saate toimetaja Natalja Kitam). Põhiteemaks see, millest räägib Eesti venekeelne meedia.

Korterelamute rõõme ja muresid hakkavad oma teemasaates lahkama Lauri Laats ja Vitali Belobrovtsev .Juba käivitunud saadetest pakub kindlasti enim huvi Peeter Võsa «Saaga», mis põhineb tema aastate jooksul kogutud videomaterjalidel ja milles süvenetakse Eesti lähimineviku vastuoluliste sündmuste tagamaadesse. Harivaist saadetest võiks nimetada juba õige mitmendat aastat jätkuvat «Tervet tervist», milles saatejuht Riina Männiste suunab ja innustab vaatajaid oma tervise eest hoolitsema, omal kohal on ka alternatiivmeditsiin.

Liina Kusma on lubanud hakata tutvustama Tallinna muuseumeid «Muuseumirotis». Jätkub ka «Ühistegevuse pooltund» kajastamaks ühistute rolli meie majanduses. Tallinna elu mitmeid külgi kajastavail saadetel on loomulikult kindel koht ka uuenenud programmis: «Tele-Tallinn. Linnapea tund», iganädalane Linnavalitsuse pressikonverents, volikogu tööst ülevaate andev «Oma valitsus», aga ka «Tallinna panoraam», «Linnaosa lood», «Heeroldi jutud», «Tallinn-Peterburi», nagu ka uudistel.

Tallinna televisiooni programmi iseloomustab nüüdsest stabiilne ülesehitus, mis võimaldab vaatajail kergemini lülituda just neid huvitavate saadete vaatamisele. Eelkõige tähendab see uudisteploki aegade kinnistumist. Kell 18-18.10 lühiuudised, kell 19-19.02 uudiste pealkirjad, kl 20-20.30 uudistesaate «Täna» põhisaade, kell 20.30-21 «Täna+» uudiste taustade avajana ning päris uue saatena alates 21. septembrist kell 21 «Täna maailmas» rahvusvahelise elu kajastajana. Hilisõhtul on uudised vaegkuuljaile. Laupäeviti on lühiuudised kell 19 ja põhisaade «Täna» kell 20. Pühapäeviti kell 20-20.30 on eetris «Nädal+» ehk nädalasündmuste edetabel koos stuudiokülalise kommentaaridega.

Uudised kujundavad programmi selgroo, kuid kõik on paigas ka muul ajal – kell 17-18 lastesaated, kell 19-20 omatoodangulised originaalsaated, kell 21.20-22 poliitika-, kultuuri- ja muusikasaated, kella 22st filmid ja telesarjad. Viimastest võiks eelkõige mainida  kuulsat ja auhinnatud Ameerika sarja «Newsroom», mis käivitub oktoobrist. Lisaks BBC uued seriaalid ja dokid, Saksa avaõigusliku ZDF dokid ja Itaalia minisarjad. Tulemas on uusi mängufilme Euroopast ja mujalt. Kirsina tordil on Eesti filmiarhiivi saated pühapäeviti kell 18.

Kultuuriaastast peale on Tallinna Televisioon olnud kõige kultuursem Eesti telekanal, kus jätkub toona alguse saanud «Kultuurimeetri» sari, mille tegija Maris Johannes tõdeb, et kultuuri meetriga ei mõõda, küll aga mõõdab «Kultuurimeeter» eesti kunsti, kirjandust, filmi ja teatrit ning otsib inspiratsiooni päevasündmustest. Kaastegija Eneken Laugen. «Inimese mõõde» on sari, milles Jaak Urmet vaatleb kirjanduse abiga minevikku inimeste silme läbi, kellest suur ja võimas ajalugu on mööda tuhisenud. Teatrijuttudes vahendab Mari Torga  teatrite, eriti projektiteatrite tegemisi, rõõme ja muresid. «Pillimeeste klubi» Väino Landi ja Margus Kappeli eestvedamisel aga koguneb regulaarselt, et esitleda meie muusikute kullafondi esindajaid. «Vinstkapist soklini» Külli Maristelt annab head nõu väärtuslike majade ja eluruumide renoveerimiseks. Esimese saateni on jõudnud «Eri Klasi pildialbum», näeme Birgitta festivali etendust, Georg Otsa festivali Võsul, kontserti Eesti tippsolistidega.

Ükski telekanal ei saa läbi meelelahutuseta. Tallinna TV alustab seekord oma muusikavõistlusega, nimelt «Lõõtsavõistlusega», mida võib pidada omamoodi Eesti meistrivõistlusteks lõõtsamängus. Muusikamaitse teisele poolusele paigutub juba alanud sari «OMG Music TV» – Kristjan Reinvee tiimi saade kõige-kõige värskemast noortemuusikast koos muusikavideote, dj-de, külalisartistide intervjuudega. Eesti rocki algusaegadesse viib Margus Kiisi kolmeosaline «Rockumentalist» – 1970. aastatest Eesti rockbände jäädvustanud filmimehe Heino Maripuu materjalide toel. «Nõiaköök» toob vaatajateni Eesti piiridestki kaugemal laialt tuntuks saanud nõid Nastja, kes jagab ennustusi, sealhulgas meie prominentide tuleviku kohta. Uue saatena alustab Lea Eiseni «Kellaviietee» – asjadest, millel on oma lugu ja mis kõnetavad meid kõiki.  Muidugi jätkub «Kas tohib?» – saade, milles Kristiina Võsu koputab tubtud inimeste koduuksele. „Stiilistuudios“ jagavad aga Reet Härmat ja Hannula Lepp kõigile naistele kasulikku nõu, kuidas saada ilusaks.

Spordi-, eriti korvpallisaated on lahutamatu osa TTV kavast. Jätkuvad VTB ühisliiga mängude otseülekanded, et jälgida Kalev-Cramo edulugu. Esimene ülekanne juba 4. oktoobril. Maxim Tuul ja Jaan Männik jätkavad menuka korvpallisaatega «Pall korvi».

Tulles tagasi ülevaate alguse juurde, siis TTV brändisaade «Vaba mõtte klubi» jätkub Peeter Ernitsa, nüüd juba riigikogu liikme juhtimisel, tuues ühise laua taha arvamusliidreid arutamaks Eesti ja maailma põletavate probleemide üle. Mainekas Andra Veidemann kutsub oma «Rahvaadvokaadi» saatesse Eesti targimaid päid arutlema selle üle, kuidas meie ühiskonda muuta inimväärsemaks. «Meedia keskpunkt» küsib, kas Eesti ajakirjandus on ikka erapooletu, kas rahvusringhääling soosib valitsuse vaateid, kas eestlane julgeb oma seisukohti välja öelda. Valusatele küsimustele oodatakse aktiivset kaasamõtlemist, sest vaid üheskoos saame oma elu teha paremaks. Saatejuht ikka telelegend Heimar Lenk, kaasarääkijaiks Urmi Reinde ja Mart Ummelas. «Mõtleme taas» uue hooaja esimene saade pani juba mõtlema selle üle, kas me üldse aru saame, mis meie ümber tegelikult toimub. Andres Raidi külaliseks olnud põlisrahvaste liikumise esindaja Kalle Eller küsis, kas koos pagulastega kaob ka eesti põlisrahvas. Vaevalt saab olla tõsisemat küsimust.  Niisiis – ikka edasi vaba mõttega ja selle üha kõrgemal laineharjal!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles