Loominguline kohtumine kirjanik Larissa Vassiljevaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loominguline kohtumine kirjanik Larissa Vassiljevaga
Loominguline kohtumine kirjanik Larissa Vassiljevaga Foto: Kultuurikava.ee

Klubi Impressum külaline on üks neid inimesi, kellele jäävad kaugeks tormiline maailmapoliitika ja meid kõiki ärevaks tegevad konfliktid. „Minu jaoks ei jagune maailm vasak- ja parempoolseks, kristlasteks ja moslemiteks, venelasteks ja ukrainlasteks, vaid üksnes meheks ja naiseks,“ ütleb Larissa Vassiljeva. „Nemad seovad maailma üheks.



Sellest põhimõttest kinnipidamist on ta üle poole sajandi näidanud oma loomingus. Larissa Vassiljeva raamatud räägivad alati naisest ja tema missioonist. Tema kõige tuntum proosateos on „Kremli naised“, millest hiljem kasvas välja dokumentaalne telesari. Lugejate seas on suure populaarsuse võitnud ka teine tema uurimus „Vene kroonitud peade naised“, kus ta on proovinud vaadelda Venemaa ajalugu koos kõigi selle keerdkäikudega läbi naise silmade.



Tema ajaloolised tööd on sündinud tänu usinale uurimistööle. „Olen palju aastaid õppinud vanavene kirjandust, keelt ja ajalugu. Olen terahaaval tallele pannud naiste saatusi, tegusid, naiste käitumist. Olen püüdnud jutustada sellest, mis naisega on juhtunud, eriti kahel viimasel sajandil,“ räägib kirjanik. „Kõik mehelikud ideed olid 20. sajandi lõpuks ennast ammendanud. Need viivad alati ühe ja sama asjani – sõjani, vastasseisuni. Naise ülesanne on tuua ühiskonda hingelisust. Erinevalt vaimust, mis taandub mõtteks, on hing naiselik alge. Naiste hingelisus päästab maailma!“



Larissa Vassiljeva on sündinud 23. novembril 1935. aastal Harkivis. Tema isa on insener Nikolai Kutšerenko, üks tankiseeriate BT ja T-34 loojaid. 1958. aastal lõpetas ta Moskva Riikliku Ülikooli filoloogiateaduskonna. Luuletusi hakkas kirjutama lapsepõlves, pärast nende avaldamist ajalehes Pionerskaja Pravda kirjutas talle kirja Anna Ahmatova. Praegu on Vassiljeva rohkem kui 20 luulekogumiku, arvukate kirjanduslike, elulooliste ja kirjanduskriitiliste tööde autor.



Larissa Vassiljeva on tuntud ka kui andekas publitsist.Tema esimene publikatsioonide kogumik „Albion ja aja saladus“ oli pühendatud Inglismaale, kus ta elas viis aastat koos abikaasa, ajalehe Izvestija korrespondendi Oleg Vassiljeviga. Need olukirjeldusi soovitatatakse siiani rahvusvahelise ajakirjanduse tudengitele õppematerjaliks, vaatamata sellele, et raamat Inglismaast oli täiesti poliitikavaba. Toonase „külma sõja“ tingimustes oli see omamoodi väljakutse. Raamat oli ebatavaline nõukogude kirjaniku teos, milles polnud väljendatud negatiivset suhtumist selleaegse Suurbritannia riigikorda.



Larissa Vassiljeva on oma loomingu ja ühiskondliku tegevuse eest saanud mitmeid auhindu, nende seas luule nominatsioonis Bunini-nimelise preemia. Ta on rahvusvahelise naiskirjanike liiga president, Suurbritannia Nottinghami ülikooli professor, Venemaa kirjanduse akadeemia liige, Briti muuseumi raamatukogu liige – sinna võeti ta tuntud inglise kirjaniku Charles Percy Snow soovitusel.



Veel on Larissa Vassiljeva hämmastav põnevate lugude pajataja ja köitev vestluskaaslane. Loomingulisel kohtumisel Tallinnas on ta lubanud rääkida paljust huvitavast, seal hulgas avalikustada raamatu „Kremli naised“ kangelaste ja nende peredega peetud vestluste üksikasjad, jutustada kohtumistest ja vestlustest Margaret Thatcheriga. Ja muidugi loeb ta oma luuletusi. Peale selle esitleb Larissa Vassiljeva oma huvitavamaid raamatuid. Mõnesid neist saab enne ürituse algust osta, kohtumise lõppedes võib teosesse autori autogrammi paluda.



Loominguline kohtumine Larissa Vassiljevaga toimub 29. septembril kell 18 Tallinnas hotelli Euroopa (Paadi t 5, Tallinna reisisadama piirkonnas, Norde Centrumi kõrval) konverentsisaalis. Oodatud on ajakirjanikud, literaadid, õpetajad, gümnasistid, kõrgkoolide õppejõud ja üliõpilased ning kirjaniku loomingu austajad.



Üritus on tasuta. Osalemiseks tuleb end eelnevalt registreerida klubi Impressum kodulehel http://www.impressum-club.eu. Osavõtuavaldusi võetakse vastu ka e-posti aadressil info@impressum-club.eu.



Külalisele saab eelnevalt küsimusi esitada klubi Impressum veebilehel www.impressum-club.eu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles