Valmis Nõmme gümnaasiumi spordihoone detailplaneering

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme gümnaasiumi spordihoone esialgne eskiis.
Nõmme gümnaasiumi spordihoone esialgne eskiis. Foto: Linnavalitsuse pressiteenistus

Tallinna linnavalitsus võttis tänasel istungil vastu detailplaneeringu, mis loob võimaluse Nõmme gümnaasiumi spordihoone ehitamiseks.

Detailplaneering jagab Nõmme linnaosas 3,45 hektari suurusel maa-alal asuva Raudtee tn 73 kinnistu kaheks sotsiaalmaa-ühiskondlike ehitiste maa sihtotstarbega krundiks, teatas linnavalitsuse pressiteenistus. Ühele moodustuvale krundile jääb Nõmme gümnaasium ja on lubatud rajada spordiväljaku abihoone ning teisele moodustuvale krundile määratakse ehitusõigus kuni nelja maapealse ja kahe maa-aluse korrusega Nõmme gümnaasiumi spordihoone rajamiseks.

Nõmme linnaosa vanema Tiit Teriku sõnul tõmmati mitu aastat soikus olnud Nõmme gümnaasiumi spordihoone detailplaneeringu menetlemise protsess linnaosavalitsuse initsiatiivil eelmise aasta kevadel taas käima. «Linnaosavalitusel oli kindel soov, et aastaid veninud planeering lõpuks kehtestamiseni jõuab. Vahepeal oli mitu aastat mööda läinud ning dokumentatsiooni oli vaja kaasajastada, kuna mitmed vormistusnõuded olid muutunud. Spordihoonet on Nõmme gümnaasiumil aga hädasti vaja, sest see puudub praegu sootuks,» ütles Terik.

Spordikompleksi arhitektuurse idee autor on Peeter Pere Arhitektid OÜ. «Spordihoone oleks mõeldud kasutamiseks nii kooliõpilastele kui ka pärast õppetöö lõppu linnaelanikele. Hoone lahendust on eskiisi staadiumis korduvalt korrigeeritud. Esialgses lahenduses oli hoone ette nähtud ühekorruselisena. Korrigeeritud lahenduses on hoone kavandatud võimalikult suures ulatuses kõrghaljastuse säilitamiseks neljakorruselisena. Esialgse ruumiprogrammi kohaselt tulevad hoonesse palliväljakud, rühmatreeninguruumid, jõusaal, võimlemissaal ja kuue rajaga 25 meetri pikkune bassein,» selgitas Terik.

Arhitektuurse lahenduse  lähtekohaks on nii kontrast kui sulandumine ümbritsevasse keskkonda  ja seda täpselt defineeritud range mahu  tingimustes. Hoone risttahuka mahtu  liigendab polüfunktsionaalne kaldpind  Põllu tänava poolses küljes. Samaaegselt täidab kaldpind nii   varikatuse  ülesannet kui ka on kasutatav  rulatajatele ja ratturitele, talvel kelgutajatele.  Hoone kandiline maht on ümbritsetud perforeeritud metall-lehtedest «punutisega», mille  läbikumav  lainetav  pind annab võimaluse erinevate varjundite ja peegelduste tekkeks, reflekteerides ümbritsevat loodust ja sellega justkui interaktiivselt suheldes. Erilahendusega topeltfassaad võimaldab maja  välispinda tajuda pidevas optilises  ja ruumilises muutumises.  Kaob selgelt tajutav piir  välisseina ja ümbritseva parkmetsa vahel. 

«Millal täpselt hoone ehitamiseni jõutakse, on praegu keeruline öelda, kuna rahastamise järjekorras on mitmeid teisi objekte, kuid detailplaneeringu kehtestamine on oluline samm reaalse ehitustööni jõudmisel,» lausus Terik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles