Kohus selgitab: Savisaar kõrvaldati ametist, sest võib mõjutada tunnistajaid

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsuse delegatsioon käis päev pärast Edgar Savisaare linnapea ametist kõrvaldamist Hundisilmal.
Linnavalitsuse delegatsioon käis päev pärast Edgar Savisaare linnapea ametist kõrvaldamist Hundisilmal. Foto: Eero Vabamägi

Prokuratuur esitas Edgar Savisaare ametist kõrvaldamiseks neli põhjendust, millest jäi lõpuks sõelale vaid üks.

Prokuratuur esitas möödunud nädalal kohtule neli põhjendust, miks Edgar Savisaar ei peaks linnapea ametis jätkama: ta võib hävitada ja kõrvaldada tõendeid, luua kahtlustust õigustavaid dokumente, mõjutada tunnistajaid ja jätkata ametialaste kuritegude sooritamist.

Eeluurimiskohtunik kuulas ära prokuröri taotluse, kaitsjate seisukohad ning tutvus kohtule esitatud käeolevaks ajaks kogutud kriminaalasja materjalidega ning jõudis seisukohale, et esitatud taotlus on põhjendatud ja kuulub rahuldamisele, sest ei saa välistada, et Savisaar hakkab oma ametiseisundist tuleneva mõjuvõimuga veenma alluvaid, kes on kriminaalasjas võimalikud tunnistajad, andma teda õigustavaid ütlusi.

Kohus leidis, et menetlus alles käib ja jätkub tõendite kogumine, mistõttu on oluline välistada tõe tuvastamise takistamine. «Asjaolu, et Edgar Savisaar võib linnapeana töötamist jätkates  mõjutada Tallinna Linnavalitsuse töötajaid  või nendega ütlusi kooskõlastada temale soodsas suunas, saab järeldada  tema senise käitumise pinnalt,» põhjendas kohus.

Fakt, et Edgar Savisaar kõrvaldati ametist, ei takistanud aga järgmisel päeval kõiki abilinnapäid Hundisilma tallu minemast. «Võtkem seda kui inimlikku ja solidaarsuse akti, sest ei ole kellelegi saladus, et Edgar Savisaare tervislik seisund on nagu on. Ma julgen öelda, et Tallinna linnavalitsuses töötavad inimesed, kellel ei ole inimese saatus üldse mitte ükskõik. See oli humaanne akt minna korraks inimesele toeks,» selgitas linna avalike suhete juht Ain Saarna, kelle sõnul Tallinna asju ei arutatud. Järgmisel päeval külastas Hundisilma talu aga Keskerakonna juhatus.

Postimehe käsutuses olevatest kohtu selgitustest selgub, et prokurör esitas kohtule tõendid, mis kinnitasid kahtlustuse aluseks olevaid asjaolusid. Edgar Savisaart kahtlustatakse kriminaalasjas aususe kohustuse rikkumises, mis sai võimalikuks vaid tema ametiseisundi tõttu.

Kahtlustuses Edgar Savisaarele etteheidetavad teod on seotud tema töötamisega Tallinna linnapea ametikohal ning oma ametiseisundit kasutades Tallinna linnavalitsuses töötavatele ametiisikutele korralduste andmisega.

Rahvas valis volikogu, mitte linnapead

Kohus ei nõustunud Savisaaare kaitsja väitega, et linnapea ametist kõrvaldamine erineb tavalisest ametniku kõrvaldamisest, kuna Edgar Savisaar on Tallinna linnavolikogu liige ja linnapea ametist kõrvaldamine piiraks tema ja ta valijate  põhiseaduslikku valimisõigust. 

Edgar Savisaar ei ole Tallinna linna elanike poolt valitud mitte Tallinna linnapeaks vaid üksnes Tallinna Linnavolikogu liikmeks, seetõttu ei saa linnapea ametist kõrvaldamine kuidagi rikkuda ega piirata Edgar Savisaare ja teda volikogusse valinud linnaelanike valimisõigust.

Mitu põhjendust ei pidanud vett

Seoses prokuratuuri väitega, et Savisaar võib hävitada ja kõrvaldada tõendeid, leidis kohus, et kuna arvukate läbiotsimiste käigus on kogu dokumentatsioon menetleja poolt juba ära võetud, siis muudab see selle asjaolu võimatuks.

Kohus leidis, et paika ei pea seegi põhjendus, et Savisaar võib hakata looma dokumente, mis õigustavad tema tegusid, kuna altkäemaksu kuriteokoosseis loetakse lõpuleviiduks juba suuliste kokkulepete sõlmimisega ametiisiku poolt teene osutamise ja selle eest hüve saamisega nõustumise osas. Seega puudub vajadus mingite uute kahtlustust õigustavate dokumentide loomiseks. 

Võttes arvesse, et Edgar Savisaar on teadlik kriminaalmenetluse läbiviimisest tema suhtes, ei olnud usutav ka see, et ta Tallinna linnapeana edasi töötades võiks toime panna uusi ametialaseid kuritegusid, küll aga ei saa välistada õigusemõistmisevastaste kuritegude toimepanemist.

Harju maakohus rahuldas möödunud kolmapäeval prokuratuuri taotluse ja kõrvaldas Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare linnapea ametist.

Savisaart kahtlustatakse neljas altkäemaksu võtmise episoodis, mis puudutavad rendilepingu põhjendamatut pikendamist, puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamist, kruntide vahetamist ja hankemenetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles