EAL: Porto Franco arhitektuurikonkursil manipuleeriti žüriiga

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Arhitektide Liit leiab, et Admiraliteedi basseini äärde ehitatava Porto Franco keskuse võidutöö ei vasta võistlustingimustes esitatud nõudele ning võidutöö valimisel manipuleeriti žüriiga.

Arhitektide liit tunnustab OÜ Porto Francot püüdluse eest arendada Tallinna sadamapiirkonna ja vanalinna vahelist ala läbi avaliku arhitektuurikonkursi, kuid juhib tähelepanu probleemidele võidutöös ning võitja valimise protsessis. Võidutöö ei vasta võistlustingimustes esitatud nõudele leida mõistlik tasakaal arendaja ootuste, detailplaneeringu tingimuste ja kvaliteetse avaliku ruumi loomise osas. Žüriiga manipuleerimise tõttu ei saa Porto Franco poolt korraldatud konkurssi nimetada arhitektuurivõistluseks.

«Eesti Arhitektide Liit lähtub euroopalikust heast tavast, et arhitektuurikonkurssidel antakse enamushääl sõltumatutele arhitektidele, kes oskavad arvesse võtta ühtmoodi hästi nii tellija kui avalikkuse nõudmisi,» selgitas olukorda konkursi žürii liige ja Eesti Arhitektide Liidu asepresident Peeter Pere. «Antud konkursil sai kaalukeeleks ühe välismaise, väidetavalt arhitekti, vastuhääl arhitektidest žüriiliikmete üksmeelsele arvamusele. Pärast hääletust selgus, et tegemist on siiski ühe tellijaga seotud äriettevõtte juhiga. Lisaks on selgunud, et žürii liikmetena mainitud Helsingi ja Riia linnaarhitekte küll informeeriti võistluse toimumisest, kuid žürii töösse neid ei kaasatud.»

Tallinna kesklinnas asuva sadamaala näol on tegemist Eesti esinduspiirkonnaga, kus tuleb EALi hinnangul luua ainulaadse identiteediga avalik ruum ja ikooniline hoonestus, millest kujuneks visiitkaart Tallinnale.

«Piirkonna detailplaneering näeb ette, et see ala ei ole lihtsalt üks suur äärelinna kaubanduskeskus, vaid et maa-ala katab avalike jalakäigutänavate võrgustik. Euroopa teistes mereäärsetes linnades avanevad sellistele tänavatele kohvikud ja restoranid, mis elavdavad linnaruumi ja tegelikult tõstavad ka turvalisust,» selgitas samuti konkursi žüriisse kuulunud Eesti Arhitektide Liidu liige Toomas Paaver. «Basseiniäärse piirkonna hoonestamisel kaob nagunii sadamast vanalinnale avanev panoraamvaade. Selle asemele tekkiv uushoonestus peab olema kaotatud vaate vääriline. Sellest veelgi tähtsam on võimalus mugavalt liikuda sadamast vanalinna poole, ööpäevaringselt, ilma ärikeskust läbimata ning aimates vanalinna lähedust, näiteks tänavasihil paistvate kirikutornide järgi.»

Londoni arhitektuuribüroo Chapman Taylori kavandatud lahendus oli Toomas Paaveri kinnitusel üks väheseid seitsmest konkursi lõppvooru esitatud kavandist, mis loetletud nõuetega ei arvestanud. Võidutöö katab sisult vaid arendaja etteantud tingimusi, mis tähendab, et võistlemist parema tulemuse nimel ei toimunudki.

«Leiame, et kujunenud olukorras tuleb žürii uuesti kokku kutsuda algselt kavandatud koosseisus, kutsudes tellijaga seotud Aleksei Krause asemel osalema žürii põhiliikme – Riia peaarhitekt Gvido Princise,» sõnas Peeter Pere. «Lisaks peab EAL vajalikuks, et Tallinna Linnaplaneerimise Amet korraldaks enne projekteerimistingimuste väljastamist avaliku arutelu ning tagaks, et ärikeskuse projekt ei muudaks peamisi avalikke ühendusteid sisetänavateks ning ei sulgeks vaatekoridore Oleviste kiriku tornile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles