Porto Franco arendaja: väited manipuleerimisest ei vasta tõele

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aldo Dapon.
Aldo Dapon. Foto: E.L.L. Kinnisvara

Porto Franco OÜ juhatuse liikme Aldo Daponi sõnul ei pea Eesti Arhitektide Liidu väited Vanasadama arenduse arhitektuurikonkursi žürii koosseisuga manipuleerimisest paika.

Eesti Arhitektide Liit teatas täna, et OÜ Porto Franco poolt korraldatud konkurssi ei saa nimetada arhitektuurivõistluseks, sest arendaja manipuleeris žüriiga. Arendaja süüdistustega ei nõustu.

«Žürii koosseis oli nimeliselt kirjas ka tänavu juulis kinnitatud arhitektuurikonkursi tingimustes, mis oli kõigi osapooltega kooskõlastatud. Zürii liige Aleksei Krauze, kelle pädevus küsimärgi alla on seatud, on arhitektidiplomi saanud Leningradi Insener-Ehituse Instituudist (1985) ning pikalt töötanud ametikohtadel, kus on vaja olnud liita teadmised ning kogemused arhitektuurist, ehitusest ja kaubandusest,» selgitas OÜ Porto Franco juhatuse liige Aldo Dapon.

«Kuna arhitektide enamus on züriis tagatud, ei näe me perspektiivi zürii uuesti kokkukutsumises ning juba peetud arutelude taasavamises, kuna kõigi tööde poolt- ja vastuargumendid on zürii liikmetele teada ja ka protokollitud,» lisas ta.

Daponi sõnul ei ole esitatud võistlustööd veel valmis ehitusprojektid ning kõigiga neist peaks veel edasi töötama. «Kahtlemata ei ole täiuslik ka võidutöö, mille edasises arendamises võtame kindlasti arvesse kõiki konkursi käigus saadud häid ideid ja ettepanekuid.  Töötav lahendus sünnib arvestades arhitektide, rentnike, linnaplaneerijate, arendajate ja investorite arvamusi. Reaalsus on ka see, et alati need arvamused sajaprotsendiliselt kokku ei lange. Seetõttu otsime kompromisse ja otsus langetatakse demokraatlikult,» ütles Dapon.

Ettevõtte teatel töö projekteerimisega jätkub ning  kaasata lõpliku projekti valmimise soovitakse kaasata ka konkursil II koha saanud ja EAL-i arhitektide poolehoiu saanud töö „Tectonicum“ autorid büroost Kadarik Tüür Arhitektid OÜ.

Daponi sõnul osales žürii töös 7 arhitekti ning 4 mitte-arhitekti.

Žüriiliikmete nimekiri lühitutvustustega:

ARHITEKTID

Tiit Trummal – EAL-i liige, EAL kodulehekülje kohaselt on projekteerinud De La Gardie kaubamaja, City Plaza ja Rävala pst 4 ärihoone.

Peeter Pere – EAL-i liige, EAL kodulehekülje kohaselt on projekteerinud Haabersti Vaba Aja Keskuse, Pääsküla raamatukogu, lastekodu maja ja elamu.

Toomas Paaver – EAL-i liige, EAL kodulehekülje kohaselt on projekteerinud Sõudeellingu hoone Viljandi järve ääres, koostanud Kuressaare Linnavalitsuse hoone ümberehitusprojekti ja koostanud Viljandi Järveotsa linnaosa üldplaneeringu.

Anni Reitalu – noorema põlvkonna arhitektide esindaja. Ta õpib Tallinnas neljandal kursusel arhitektuuri ning esindab žüriis seega noori arhitektuuriüliõpilasi. Tänaste üliõpilaste ülesandeks on ju tulevikus Tallinnat edasi arendada ning seetõttu tuleb neid kaasata Tallinna arengu protsessi juba varakult.

Tõnu Altosaar – Väliseestlasest arhitekt, kes on projekteerinud kaubanduskeskuseid, büroohooneid, korterelamuid, haiglaid, koole ja teisi kommerts- kui ka spetsiifilisi komplekse üle kogu maailma. Tõnu on Kanada ettevõtte B+H Architects üks juhtfiguure tema tööd-tegemised on ülemaailmselt tunnustatud.

Endrik Mänd – Tallinna linna peaarhitekt

Aleksey Krauze –  on olnud Venemaal tegev nii arhitektuuri (arhitektidiplom Leningradi Insener-Ehituse Instituudist 1985. aastast) kui ka kaubandusvaldkonnas ning seetõttu antud konkursi mõistes väga hinnatud žürii liige.

MITTEARHITEKTID

Marko Kull – Tallinnas kinnisvaraarendusega tegeleva ja ka meie naaberkrunti arendava Capital Mill OÜ esindaja.

Ahto Ader – Tallinna Sadama vanasadama piirkonna kinnisvaraarenduse eest vastutav isik. Tal on varasemast ka rahvusvaheline kinnisvaraarenduse kogemus ning hetkel töötab sadama-ala arendamisega.

Kalev Kallo – Linnavolikogu esimees ning varasemalt linnaplaneerimise valdkonna eest vastutanud abilinnapea ehk vaieldamatult Tallinna arengu ajaloo, tulevaste arengute ja visiooniga väga hästi kursis olev inimene.

Aldo Dapon – ala arendava ettevõtte Porto Franco OÜ juhatuse esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles