Kuulsa küberkurjategija Pirita luksuskorter ostjat ei leidnud

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti ühele tuntuimale küberkurjategijale Vladimir Tšaštšinile kuulunud Pirita korter enampakkumisel ostjat ei leidnud.

Septembris pandi müüki rahapesus süüdi mõistetud küberkurjategija Vladimir Tšaštšini (31) 209-ruutmeetrine luksuskorter. Tegemist kõige kallima ja luksuslikuma Eesti Vabariigi poolt konfiskeeritud korteri müügiga. Korteri alghind oli 892 900 eurot, kuid korteri esimesel enampakkumisel pakkumist ei tulnud.

Müügiga tegeleva maakleri Siim Kabeli sõnul vähendati seetõttu alghinda viiendiku võrra. Mis tähendab, et korteri hind vähenes 178 580 euro võrra.

Tšaštšinit süüdistati Eestis arvutiprogrammiga DNS-Changer teenitud kuritegeliku tuluga tehtud tegudes. Tšaštšin organiseeris DNS-Changeri nimelise pahavara väljatöötamist, levitamist ja haldamist. Raha kuritegeliku päritolu varjamiseks ja selle rahaga toimingute tegemiseks pani ta kuritegelikus ühenduses ja varem rahapesu eest karistatud isikuna toime rahapesu.

Tšaštšin organiseeris 2006.–2011. aastani DNS Changer-nimelise pahavara väljatöötamist, levitamist ja haldamist, mille abil nakatati vähemalt neli miljonit arvutit umbes sajas erinevas riigis. Pahavara võimaldas kontrollida nakatatud arvutite internetiseadeid, et suunata kasutajaid määratud lehtedele ja aadressidele või takistada teatud veebilehtede külastamist.

Pahavaraga oli võimalik asendada veebilehtede sisu, sealhulgas reklaame ja linke. Kontrollides sel viisil nakatatud arvutite internetiliiklust, oli pahavara haldajatel võimalik suunata arvutite kasutajaid klikkima määratud reklaame, mille eest saadi tasu internetireklaami vahendamisega tegelevatelt äriühingutelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles