Esimesel katsel uputati kraana. Kuidas õnnestus seekord Pala külast jõulupuu kätte saada?

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Tallinna jõulupuu on 22 meetrit kõrge ja kaalub neli tonni
  • Puu transportimine, paigaldamine ja utiliseerimine läheb maksma 7370 eurot
  • Kuusk toodi Kose vallast Pala külast Nõmme talu maadelt
  • Jõulukuusk läbis ligi 60 kilomeetri pikkuse teekonna

Kolmapäeva hommikul kella 8 paiku on Ardu poe parklas tavapäratult palju saginat. Kuigi pood avatakse alles kell 10, siis on sinna hommikul kogunenud kõiksugu asjamehed, et päeva lõpuks lähedalasuvast Pala külast tuua ära Tallinna jõulukuusk, mis kuus aastat tagasi esimesel katsel toomata jäi.

Tee kuuseni viib läbi kitsast külateed, mille lõpus asub väike talutare. Viimane jupike teest, mis viib läbi metsa, on sinna tekkinud viimase paarikümne aastaga ning seetõttu õige kitsas. Pärast metsatukka paistab kinnikasvanud lagendik, sealt edasi tee ei vii. Külarahvas teab rääkida, et metsa veerel asuvas majakeses said vene ajal peavarju metsavennad, saksa ajal aga partisanid. Seal samas majakese kõrval tulevane Tallinna jõulupuu ongi.

Kraana ees, siis rekka järgi, sõidetakse väiksest mäenukist üles, kui ühel hetkel hakkab paarkümmend tonni kaaluval veomasinal ratas ringi käima. Või mis ringi käima, moodsal masinal ei käi seal väga midagi, jääb lihtsalt keset tõusu paigale ja enam edasi ei liigu.

Foto: Eero Vabamaegi/

«KuusK aastat tagasi käisin samas kohas, siis jäi sai kraana mõnikümmend meetrit sõita ja jäi kinni. See koht on siit 250 meetrit metsa poole. Isegi hästi on meil täna läinud. See pole esimene kord, kui seda puud tahetakse siit Tallinna viia,» ütleb veokijuht Andrus Eerits ja lisab, et tänavu on ta optimistlikumalt meelestatud - pole lörtsi ja läga, mis aastaid tagasi ülesande pea võimatuks tegid.

Kell on 9 ja vaatamata nupumeeste õpetamisele teatab Eerits, et tarvis on kutsuda traktor, mis veokit eest tõmbaks. Tund hiljem saabub kohalik talumees sinise traktoriga ja töö saab jätkuda. Selleks ajaks on jõulupuul alumised oksad laasitud ja tehtud ettevalmistused tüve saagimiseks. Ka kraana on käpad laiali sirutanud, veidi küll maasse on vajunud, kuid stabiilselt paigal.

Foto: Eero Vabamaegi/

Graafikust ollakse paar tundi maas ja kui lõpuks on tüvi läbi lõigatud, siis hakatakse puud treilerile tõstma. Veel viimane pilk jõulupuule, see kaalub neli tonni ja on 22 meetrit pikk. Kokku loetakse 58 rõngast – nii mitu aastat on ta oma hetke oodanud.

Foto: Eero Vabamaegi/
Foto: Eero Vabamaegi/

Sellega on alles pool tööd lõppenud, kui sedagi. Nüüd tuleb kuusk maanteesõiduks ette valmistada. Töömehed tõmbavad nööridega oksad tüvele ligi ja pingutavad koormarihmadega puu kindlalt paigale. See protseduur võtab paar tundi aega.

Foto: Eero Vabamaegi/

Kuni töö käib, avaneb võimalus Isamehega - nõnda kutsutakse veokijuht Andrus Eeritsat - törtsu juttu puhuda. Selgub, et kuuske on teda vedama tellitud mõni 6-7 aastat ja sel on ka oma põhjus. Nimelt lisaks Isamehe tiitlile, kutsutakse teda omade seas ka Jõulumeheks. Kui suurema osa aastast töötab ta autojuhina, siis detsembris võtab töölt vabaks ja mängib jõuluvana. Jõuluhooaja esimeseks ürituseks ongi pidulik kuuse toomine Raekoja platsile.

Vasakul veokijuht Andrus Eerits, paremal külamees.
Vasakul veokijuht Andrus Eerits, paremal külamees. Foto: Eero Vabamaegi/

«Esimest korda vedasin ilma jõuluvana kostüümita. Teine kord mõtlesin, et miks niisama, teeks rahvale pulli. Ega keegi mulle selle eest ei maksa, teen seda täiesti tasuta. Mul on selline suur korv, kus on neli-viis kilo komme. Jagan komme turistidele ja lastele, kes on kuuse püstitamist vaatama tulnud,» ütles Eerits. «Eks selles osas on mul enda kasud ka sees, siis ma ei pea enam selle kuusega mässama.»

Foto: Eero Vabamaegi/

Kell 14 asutakse teele ja Tallinna saabub kuusk 16 ajal. Tallinna jõudes tõmbab Isamees endale jõuluvana kostüümi selga ja sõidab uhke kuusega Vabaduse väljakult Raekoja platsi suunas. Raekoja lähistele jõudes fotograafide välgud sähvivad ja reporterid jooksevad veoki kabiini kõrval kaasa. Jõulumees jagab lennult lahkesti intervjuusid – ta on tähelepanuga harjunud. Tunnike hiljem on kuusk püsti, kõigile linnakodanikele ja külalistele vaatamiseks.

Foto: Eero Vabamaegi/

Kuidas jõulupuud valitakse?

Kesklinna linnaosavalitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Aigar Palsneri sõnul valitakse sobilik jõulupuu mitmete kriteeriumite alusel: «Esmalt peab ta olema sobilik ja väärkikas puu - piisavalt kõrge, kahar ja kohev. Kõrgus võiks olla paarikümne meetri kanti ja üks väga oluline asi on ka see, et puud oleks võimalik kasvukohast hõlpsasti kätte saada. Rolli mängib ka see, et kuusepuu ei oleks Tallinnast liiga kaugel, see teeb transpordi kulukaks.»

Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Tänavu läheb puu linna viimine, selle paigaldamine ja utiliseerimine maksma 7370 eurot.

Videod

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles