Linnatranspordi AS ühines UITP kliimamuutuste vastase võitluse deklaratsiooniga

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Linnatranspordi ASi juhatuse esimees Enno Tamm.
Tallinna Linnatranspordi ASi juhatuse esimees Enno Tamm. Foto: Mihkel Maripuu

Täna Pariisis algava ülemaailmse kliimakonverentsi eel allkirjastas Tallinna Linnatranspordi AS-i (TLT) juhatuse esimees Enno Tamm rahvusvahelise ühistranspordi assotsiatsiooni (UITP) kliimamuutuste vastu võitlemise deklaratsiooni, mis juhib tähelepanu ühistranspordiettevõtete panusele ülemaailmse kliimasoojenemise ärahoidmisel.

Tamme sõnul on deklaratsiooni allkirjastamine loogiline jätk TLT keskkonnasõbraliku ühistranspordi strateegia elluviimisele. «Meie jaoks pole deklaratsioonis õigupoolest midagi uut, sest oleme viimastel aastatel töötanud just neid põhimõtteid arvestades, millele UITP oma dokumendis tähelepanu juhib,» ütles Tamm. «Oleme etapiti läinud üle üha väiksemate saastenormidega bussidele ning valmistume hübriidsõidukite laialdaseks kasutuselevõtuks. Tänaseks on jõudnud Tallinna 24 Volvo hübriidbussi. Meie bussipargis puuduvad madalama kui Euro 3 saastenormidele vastavad sõidukid, pool pargist on aga Euro 5 või Euro 6 saastenormiga ülimoodsate mootoritega linnasõidukid. Käesoleval ajal moodustavad Tallinna õhku sattuvast transpordisaastest  ühistranspordi poolt atmosfääri paisatavad gaasid vaid neli protsenti. Kümnendi lõpuks tahame vähendada ühistranspordi osakaalu õhusaastes kuni viiekordselt, jäädes seega kogusaastes alla ühe protsendi piiri,» selgitas TLT juhatuse esimees.

Deklaratsioonis kinnitab UITP, et koos oma 1400 põhiliikmega 96 riigist võetakse vastutus ja asutakse täitma juhtrolli kliimaprobleemide lahendamisel nii ÜRO Pariisi kliimakonverentsil detsembris 2015 kui ka edaspidi.

«Me esindame koos oma liikmetega edusamme ühistranspordi sektoris, kasutades meetmeid, mis aitavad arendada konkurentsivõimelisi linnu, parandada neis elukvaliteeti ja stimuleerida Kesk- ning Ida-Euroopas suundumist madala süsinikheitmetega majanduse suunas,» lubab deklaratsioon.

Deklaratsioonis leitakse, et kliimamuutus on üks 21. sajandi suurimatest väljakutsetest ja selle takistamine saastevaba ning autostumist pärssiva ühistranspordi toel on üks kindlamaid võimalusi probleemi lahendamiseks.

Deklaratsioonis öeldakse, et ühistransport pakub soodsaid lahendusi, mis kaitsevad keskkonda, tagavad linnade jätkusuutliku arengu, muutes seeläbi elu meie kõigi jaoks paremaks.

International Association of Public Transport on ühistranspordiettevõtteid ühendav mittetulunduslik organisatsioon, mis asutati 17. augustil 1885 Brüsselis.

TLT koostöö rahvusvahelise ühistranspordi assotsiatsiooniga algas 1993. aastal. 1999. aastast osaleti UITP Euroopa Liidu komitee töös vaatlejana ja 2004. aastast täisliikmena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles