Sügisel rüüstatud Kreutzwaldi monument on taastatud

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
25. septembri öösel üritati lahti kangutada F. R. Kreutzwaldi monumendi jalamil olevaid bareljeefe.
25. septembri öösel üritati lahti kangutada F. R. Kreutzwaldi monumendi jalamil olevaid bareljeefe. Foto: Liis Treimann

Möödunud reedel jõudsid Kadrioru pargis lõpule metallivaraste käe läbi kannatada saanud F. R. Kreutzwaldi monumendi korrastustööd.

Kevadesse jäävad veel vaid pinnasetööd monumendi jalami ümber, et anda sellele korrektne vorming. «Taastamistööde käigus vahetati välja eemaldatud bareljeefide liistud, taastati rikutud bareljeefid, korrastati monumendi graniitosad ning täideti vuugid ja patineeriti monumendi pronksist osa. Tööd läksid maksma ligikaudu 15 000 eurot. Monumendi ümbruse pinnasetööd, graniitkillustiku lisamine ning ala tasandamine, jäävad kevadesse,» lausus Kesklinna vanem Alar Nääme.

Kreutzwaldi monumendi kallal vandaalitsemise avastas Kadrioru pargi töötaja tänavu 25. septembri varahommikul. Politsei alustas sündmuse toimepanijate väljaselgitamiseks kriminaalmenetluse kunstimälestise kahjustamise sätete alusel. Teo toimepanijaid politsei siiani tabanud ei ole.

Eesti kirjaniku ja arsti Friedrich Reinhold Kreutzwaldi mälestuseks Kadrioru parki püstitatud ausamba autorid on Endel Taniloo, Martin Saks ja Harald Arman. See valmis 1958. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles