Martinson: Tallinnas on kodututele öömajakohad tagatud

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mupo aitas kodutul naisel Kadrioru kuurist Männiku varjupaika kolida.
Mupo aitas kodutul naisel Kadrioru kuurist Männiku varjupaika kolida. Foto: Eero Vabamägi

Kodutute öömajad ja varjupaigad on külmade talveilmadega kaasnevaks nõudluse kasvuks valmis, aates tänasest kuni pühapäevani on kõik pealinna öömajad avatud kella 18-st ehk tavapärasest tund aega varem.

«Tallinna linnavalitsus otsustas seoses ilmade külmenemisega hoida alates 6. jaanuarist kõik Tallinna kodutute öömajad avatuna õhtul kella 18-st hommikul 9-ni. Tööaja pikendamine toimub sisemiste ressursside arvelt. Esialgu on kavas hoida öömajad pikemalt lahti kuni pühapäevani, kuid kui külm peaks jätkuma, siis kindlasti ka kauem. Kogu ööpäevaks öömajasid avada praegu kavas ei ole,» ütles abilinnapea Merike Martinson.

«Öömajade ööpäev läbi lahtihoidmine on vajalik üksnes suure pakasega, kui alajahtumise oht on maksimaalne,» ütles Tallinna Sotsiaaltöö Keskuse juht Kersti Põldemaa.

Akadeemia tee 34 öömajas on 40 kohta, Merelahe 4 saab ööbida 24 inimest, Tallinna Hoolekandekeskuse hallatavas öömajas Alasi 8 pakutakse öist peavarju 60 abivajajale. Kõikides öömajades näidatakse kodutule kätte voodikoht, tutvustatakse pesemis- ja söögitegemise võimalusi. Vajadusel suunatakse klient pesema ja riideid vahetama ning antakse riide- ja/või toiduabi. Alasi 8 öömajas oli täna 17 vaba kohta, Akadeemia tee 34 kaheksa kohta, Kauge 4 vältimatu abi kohad olid täna kõik hõivatud ning Merelahe 4 öömajas oli seitse inimest rohkem, kui kohti. Kokku oli öömajades täna öösel vaba 18 kohta.

Päevasel ajal on avatud kodutute rehabilitatsioonikeskus aadressil Suur-Sõjamäe 6a, kust käib päeval läbi kuni 60 kodutut. Lisaks ajaveetmisele on päevakeskuses võimalik saada ka sooja jooki ja kiirsuppi, pesta ja vahetada riideid. Samuti osutavad sotsiaaltöötajad abivajajatele võla- ja majandusnõustamise teenust. Nädalavahetusel kell 12.30-14 töötab sealsamas supiköök.

Tööpäevadel jagab kell 11-14 tasuta suppi Päästearmee Lootuse maja aadressil Laevastiku 1a. Peale selle saab linnaosavalitsuste sotsiaalhoolekande osakondade poolt väljastatud talongide alusel Eesti Punase Risti supiköögist (Eha 8) tööpäevadel kell 9-11 toiduportsjoni 140 inimest.

Lisaks öömajadele töötavad Tallinnas ka omaosalusega varjupaigad aadressidel Mahtra 44, Kadaka tee 153 ning Kauge 4 (hooldusvajadusega klientidele). Kokku on sel talvel varjupaikades ligi 140 voodikohta.

Eluasemeprobleemidega inimestele on Tallinnas rajatud viis sotsiaalmajutusüksust, mis asuvad Akadeemia tee 34, Tuulemaa 6, Paljassaare tee 35, Männiku tee 92 ja Varre 7 ja kus on kodu leidnud üle 300 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles