Tallinn ei luba Kaubamaja krundile kõrghoonet

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubamaja tahaks kõrghoone ehitada oma madalama kahekorruselise osa asemele.
Kaubamaja tahaks kõrghoone ehitada oma madalama kahekorruselise osa asemele. Foto: Küllike Rooväli

Linnaplaneerimise amet ei soostunud Tallinna Kaubamaja taotlusega lubada nende krundile rajada kõrghoonet, sest see jääb vanalinna muinsuskaitseala sisse.

Tallinna Kaubamaja Kinnisvara AS taotles kõrghoonete piirkonna laiendamist tema kinnistule, et ehitada nende madalama hooneosa asemele uus tornmaja, kuid linnaplaneerijate sõnul jääb see krunt vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndisse ja seal peab säilitama olemasoleva hoonestuse kõrguse.

Ühtekokku laekus kõrghoonete teemaplaneeringu kohta ametile 11 vastuväidet ja ettepanekut, millest mitmed olid kokkulangevad.

Mitmed arendajad ja projekteerijad soovisid, et teemaplaneeringus jäetaks kindlaks määramata hoonestustihedus. 

Amet sellega aga ei nõustunud, sest just hoonestustihedus reguleerib kõrgusepiirangu kõrval piirkonna üldist ruumilist iseloomu ja tagab piisava ruumi haljastusele, kvartalite sisetänavatele, avalikule ruumile ja parkimisele.

Korteriühistud Wiiralti 3 ja 7 taotlesid , et Tartu maantee ja Gonsiori tänava vaheline kvartal arvatakse välja kõrghoonete piirkonnast. Kvartal lülitati kõrghoonete piirkonda juba kehtestatud detailplaneeringust ja menetluses oleva eskiisist lähtuvalt.

Kuna detailplaneeringu kehtivus on kohtus vaidlustatud, sõltub kvartali tulevik kohtuotsusest ja sellest tulenevast linnavolikogu seisukohavõtust.

Linnaplaneerimise ameti hinnangul pole aga teemaplaneering saanud veel lõplikku lahendust, sest üles jäävad vaidlused tuleb eri osapooltega arutada läbi veel maavanema juures ja oma otsuse valikute osas langetab linnavolikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles