Juske: raekoja platsil tuleb märgistada vaekoja alusmüüride piirjooned

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsipommitamise ajal hävis ka Raekoja platsil asunud vaekoda.
Märtsipommitamise ajal hävis ka Raekoja platsil asunud vaekoda. Foto: Tallinna linnamuuseum

Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni aseesimees Jaak Juske esitas volikogu menetlusse eelnõu, millega tehakse linnale ülesandeks märgistada eristuvalt ja selgelt raekoja platsi sillutisel kunagi asunud vaekoja alusmüüri piirjooned.

«Hetkel on raekoja platsil vaekoja alusmüüride piirjooned küll märgitud, aga see on halvasti nähtav ja kohati ka ebatäpne,» ütles Juske. «Need puudused on vaja kõrvaldada selleks, et raekoja platsi külastavad inimesed näeksid selgelt, kus asus vaekoda.»

«Viimaste aastate jooksul on Tallinna kultuuriametil olnud mitmeid ideid, kuidas linnapildis kunagist vaekoda tähistada. Näiteks katta väljakaevamiste käigus välja tulnud vaekoja müürid klaasiga, et need oleksid nähtavad raekoja platsi külastajatele. Väljakaevamise käigus aga selgus, et müürid on võrdlemisi kehvasti säilinud ning seega ei olnud müüride klaasiga katmine mõistlik,» selgitas Juske olukorra tausta. «Teiseks käidi välja plaan vaekoja alusmüüride osalisest taastamisest. Mõte oli luua uued, umbes 50 sentimeetri kõrgused istepinkidena kasutatavad müürid, mis markeeriksid kunagise vaekoja piirjooni.»

1554. aastal ehitati toona turuväljakuks olnud raekoja platsile vaekoja hoone, kus kaaluti turule toodud kaupasid. Hilisemal ajaperioodil kasutati hoonet ka veinikeldrina ning linnavalitsuse ametiruumidena. Vaekoja hoone hävines 1944. aasta märtsipommitamises ning  varemed lammutati lõplikult 1946. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles