Kõlvart: Nõmme noortemaja renoveerimine maksaks kuni miljon eurot (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2000. aastate alguses jäeti Nõmme noortemaja hoone kui oluline sotsiaalobjekt õigusjärgsele omanikule tagastamata. Nüüd tahab haridusamet noortemaja sealt ära kolida.
2000. aastate alguses jäeti Nõmme noortemaja hoone kui oluline sotsiaalobjekt õigusjärgsele omanikule tagastamata. Nüüd tahab haridusamet noortemaja sealt ära kolida. Foto: Tairo Lutter

Nurme tänaval asuva Nõmme noortemaja renoveerimine läheks maksma kuni miljon eurot, kinnitas abilinnapea Mihhail Kõlvart vastuseks linnavolikogus esitatud arupärimisele.

Vastuseks volikogu Reformierakonna fraktsiooni liikme Õnne Pillaku arupärimisele selgitas Kõlvart: «Idee ehitada Nõmme noortemajale uued ruumid Pääsküla gümnaasiumi territooriumile tekkis eelmise aasta kevadel haridusametis seoses gümnaasiumi rekonstrueerimise  ettevalmistamise alustamisega. Pääsküla gümnaasiumi õpilaste arv on vähenenud, samas on Nõmme Noortemaja arenguvõimalused olemasolevates ruumides ammendunud. Noortemaja direktor esitas ruumide vajaduse hinnangu ning  Haridusamet koostas lähteülesande, mida tutvustati ka direktorile. Eelmise aasta novembris pidas Haridusamet läbirääkimisi kooli juhiga ning tema ettepanekud kajastuvad lähteülesande viimases redaktsioonis.»

Tänavu jaanuaris rääkis Nõmme noortemaja juht Margus Maasik Postimehele, kuidas haridusamet on asju ajanud. Tema versioon erineb Kõlvarti omast oluliselt.

Noortemaja Pääskülla kolimist põhjendas Kõlvart sellega, et gümnaasiumi territoorium on piisavalt suur, et sinna rajada polüfunktsionaalne hoonetekompleks. Samuti olevat seal hea juurdepääs igasuguse transpordiga, samuti olevat võimalik rajada juurde parkimiskohti.

Küsimusele, miks noortemaja kolitakse ära, selle asemel et praegune hoone renoveerida, vastas Kõlvart: «Peamiseks põhjuseks on asjaolu, et Nõmme noortemaja praeguseid ruume ei ole võimalik rekonstrueerimise teel oluliselt laiendada. Vastavalt ehitusseadusele on ilma detailplaneeringuta võimalik hooneid laiendada kuni 33 protsenti, välja arvatud Nurme 40. Nurme 40 hoone on arhitektuurimälestisena kaitse all ja selle laiendamine ja oluline rekonstrueerimine on keelatud. Kasutatavad hooned on endised individuaalelamud ning ruumipuuduse tõttu õppetööks ebasobivad. Ka ei ole nendes võimalik luua tehnoloogilisi tingimusi, mis vastaksid tänapäeva lasteasutuste standarditele. Huvihariduse kvantitatiivne ja kvalitatiivne arendamine nendes ei ole võimalik.»

Nurme 40 asuva 750 ruutmeetrise hoone renoveerimine läheks Kõlvarti väitel maksma kuni üks miljon eurot. Pääsküla gümnaasiumi kapitaalremont koos juurdeehitustega maksaks orienteeruvalt 4,5 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles