Galerii: Maarjamäe loss saadeti pidulikult remonti (2)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna anti piduliku üritusega algus Maarjamäe lossi renoveerimistöödele, mis kulmineeruvad kahe aasta pärast Eesti 100. sünnipäeval, kui uuenduskuuri läbinud muuseumis avatakse suurnäitus «Minu vaba riik».

«Täna seisame me siin natuke kurvas olukorras olevas Maarjamäe lossis - siin on külm, kõle, tume. Kahe aasta pärast on see loss helge, rahvast täis ja lossi teisel korrusel on ekspositsioon Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks,» ütles täna Eesti Ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis.

Uuenenud ajalookeskus kätkeb endas nii ajaloo- kui filmimuuseumit, lastele mõeldud mänguväljakut kui ka ajalooteemalist minigolfiväljakut. Mõistagi on hulganisti põnevaid ekspositsioone.

Nii kinkis ka siseminister Hanno Pevkur täna muuseumile ühe eksponaadi. Nimelt avatakse 2018. aastal Eesti vabariigi 100. juubelil uuenduskuuri läbinud lossis suurnäitus «Minu vaba riik». Just selle näituse püstipanekuga saigi täna algust tehtud, kui siseminister koos politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheriga andis muuseumile üle Eesti uue piiriposti.

«Aastakümnete pärast oskame kindlasti oluliselt rohkem hinnata tänaseid otsuseid riigipiiri väljaehitamise tähtsusest. Seetõttu on äärmiselt oluline, et ajaloomuuseum talletab enda kogudes ka uue piiriposti näidise,» ütles Pevkur posti üle andes.

Kusjuures, see on neljas uus piiripost, mis on endale kodu leidnud mujal kui piiril – post A on siseministeeriumi ees, Post B PPAs ja post C sisekaitseakadeemias. Post koodiga 2015/D ootab nüüd näitust ajaloomuuseumis.

PPA peadirektor Elmar Vaher ja PPA juhtivpiiriametnik Aimar Köss andsid muuseumile üle uue piiriposti. Posti võtsid vastu kultuuriminister Indrek Saar ja ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis (esiplaanil).
PPA peadirektor Elmar Vaher ja PPA juhtivpiiriametnik Aimar Köss andsid muuseumile üle uue piiriposti. Posti võtsid vastu kultuuriminister Indrek Saar ja ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis (esiplaanil). Foto: Mihkel Maripuu

Kultuuriminister Indrek Saar avaldas lootust, et renoveeritud Maarjamäe kompleks saab olema üks olulisemaid ja uhkemaid kingitusi Eesti 100. sünnipäevaks. Minister rõhutas, et ajaloolise kompleksi tulemusena luuakse ainus koht maailmas, kus meie riigi ajaloost saab niivõrd mitmekesise ja tervikliku ülevaate.

Mida võib uuest ajalookeskusest leida?

Ehituse esimene etapp hõlmab 8,4 miljoni eurost investeeringut Maarjamäe suvemõisa täielikuks renoveerimiseks, pargiala arendamiseks ja filmimuuseumi rajamiseks, eesmärgiga luua Maarjamäele atraktiivne ajalookeskus tervele perele. Keskuse ehitustööd peaks plaani kohaselt lõppema 2017. aastal.

  • Nagu kultuuriminister täna peetud kõnes rõhutas, on uuenenud kompleksis väga olulisel kohal lapsed. Nii saavad lapsed oma riigi üles ehitada mängulises Laste Vabariigis. 
  • Kompleksi üheks osaks saab ka filmimuusem, kuhu viib punane vaip. Filmimuuseumis on 200-kohaline kinosaal, stuudio ja õpperuumid.
  • Paika saavad ka nõukogude aegsed skulptuurid.
  • Korda tehakse ka lossipark - sinna tulevad puhke-, kontserdi- ja lastealad. Lisaks valmib lastele Eesti kaardi kujuline unikaalne mänguväljak.
  • Kompleksis on ka kohvik ja muuseumipood.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles