Tallinn on lumekoristusega hädas

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristus
Lumekoristus Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tallinna suuremad magistraalid ja tänavad suudeti hommikuks küll sõidetavaks muuta, kuid abilinnapea Deniss Boroditši sõnul ei saa lumekoristustöödega siiski kuidagi rahul olla, sest liiklusolud on rasked nii jalakäijatele kui autojuhtidele.

Abilinnapea juures toimunud nõupidamisel nentisid nii kommunaalamet kui tänavapuhastusfirmad, et enneolematu detsembrikuine lumesadu on oluliselt raskendanud liiklusolusid ning seetõttu tuleb lume väljavedu suurendada ning läbimatud kõnniteed koppadega lahti kaevata.

Pühade ajal töötas Tallinna tänavatel kokku 160 tänavapuhastusmasinat ja 25 käsitööbrigaadi. Tänavatele puistati 644,8 tonni kloriide ja 37 tonni sõelmeid. Ülekäikudel, kõnniteedel ja ühissõidukite peatustes tegid lumetõrjetöid käsitööbrigaadid.

Kesklinnast ja vanalinnast veeti välja 23 490 kuupmeetrit ja lõuna ning ida piirkonnast 6615 kuupmeetrit lund.

Paraku on linnavalitsuse teatel kõnniteedele sadanud nii palju lund, et kergemad sahad ei jõua seda lükata ja pole enam ka kohta, kuhu lükata. Seetõttu tuleb väiksemad tänavad ja kõnniteed lahti kaevata, lumi kalluritele laadida ja välja vedada.

Tänavapuhastusfirmade sõnul pidurdas töid ka kallurite puudus, kuna jõulupühade ajal ei tahtnud paljud juhid tööle tulla. Praeguseks on olukord linnavalitsuse teatel veidi paranenud ja kallurid ning muu puhastustehnika jätkavad ööpäevaringset lumetõrjet.

«Kuna on koolivaheaeg ja linnaliiklus on oluliselt hõredam, jätkub lume väljavedu praegu ristmikelt ja ülekäigukohtadelt ja keskendutakse eelkõige kohtadele, kus lumekuhilad nähtavust piiravad ja liikluse ohtlikuks muudavad,» märkis Boroditš .

Tema sõnul seisneb Tallinnas vanalinna probleem selles, et tänavapuhastajad ja katustelt lumelükkajad ei tee koostööd. «Vanalinna kitsastelt tänavatelt veetakse öösel lumi välja ja kui valgeks läheb, viskavad katustel töötavad purika- ning lumekoristajad uued hanged tänavatele. Nii õnnestus lume alla matta ka üks Tänavapuhastuse AS tellimusel kõnniteel töötanud Bobcat,» tõdes Boroditš.

Nõupidamisel rõhutati, et õhtuks peab tagama kõnniteedel ja kergliiklusteedel normaalsed liikumisvõimalused, puhastama bussipeatused, laiendama lumevallide vahel kulgevaid sõiduradasid, tasandama hangede kõrgused ristmikel ja puhastama ülekäigurajad.

«Samuti tuleb tänavapuhastusfirmadel panna põhirõhk lume väljaveole ja leida võimalusi täiendavate kallurautode tööle rakendamiseks,» ütles abilinnapea.

Tallinna kommunaalameti lepingupartnerid koristavad ja veavad lund välja suurematelt magistraalidelt, tänavatelt, kus liiguvad ühissõidukid, ühissõidukite peatustest, ülekäigu radadelt, linna suurematelt väljakutelt ja kergliiklusteedelt. Kvartalisiseste teede koristamist korraldavad linnaosad.

EMHI andmetel mõõdeti täna hommikul Harkus lumekatte paksuseks keskmiselt 45 sentimeetrit ja kohati olid tuisuhanged kuni 1,5 meetri kõrgused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles