Russalka röntgenuuring andis olulist infot

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Russalka monumendi röntgenuuringud.
Russalka monumendi röntgenuuringud. Foto: JUSS SASKA

Eile Russalkast tehtud röntgeni ja georadari ülesvõtetest selgus, et skulptuur on metallvarrastega graniitalusele kinnitatud, mis on uus oluline info.

Pronksist ingli mõlemast jalast jookseb ligikaudu kuuesentimeetrine metallvai meetri sügavusele graniidi sisse, kus omakorda asub n-ö ankur ehk metallist plaat, mis oli riigi ja linna muinsuskaitsjate jaoks täiesti uus info, vahendas ERRi kultuuriportaal «Aktuaalset kaamerat».

«Eks me seda aimasime, et ta kuidagi kinnitatud on, aga täna on teadmine see, et ta on ka korralikult ankurdatud. Seal on plaat, mis teda kinni hoiab, see on absoluutselt positiivne teadmine ja vähemasti, olles nüüd teda igalt poolt lähedalt näinud, tundub, et ta on ikkagi väga hea tervise juures,» kiitis muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor Linda Lainvoo.

Edasi tuleb välja selgitada metallkarkassi seisukord, kuid üldiselt on Russalka seisund hea.

Seoses Reidi tee ehitusega on tekkinud vajadus kontrollida, mis seisus on Russalka konstruktsioonid ja kuidas täpselt monumendi metallosa kivialuse külge kinnitub. Eile vedaski maksu- ja tolliamet kohale oma mobiilse röntgeniaparaadi, et monumendi sisemusest 3D-pilt saada. Lisaks röntgenimasinale asus eile õhtul asja uurima ka georadar. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles