Maavanem: Tallinna inglise kolledž peab annetuste võtmise lõpetama (1)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kruusimägi
Toomas Kruusimägi Foto: Raigo Pajula

Harju maavanem Ülle Rajasalu tegi Tallinna Inglise kolledžile ettekirjutuse lõpetada sügisest lastevanematelt annetuste nõudmine ja tagada õppekava täitmine kaasrahastamiseta. 

Samuti hoiatas maavanem Tallinna linna, et ettekirjutuste täitmata jätmisel tuleb neil maksta sunniraha 640 eurot.

Nimelt tuvastas maavalitsuse järelevalve Inglise kolledžis, et kooli 26 õpetajale maksab osa palgast kinni Kaasaegse Kooli sihtasutus (KKSA) lapsevanematelt kogutavate annetuste eest. Samuti tuvastati, et annetused Kaasaegse Kooli sihtasutusele ei ole lapsevanematele päris vabatahtlikud.

Järelevalve märkis, et kool tohib küll annetusi vastu võtta, kuid kasutada seda vaid õppekavavälise tegevuse jaoks, mitte kooli õppekavaga ettenähtud tundide eest õpetajatele palga maksmiseks: «Väide, et seda ei tee mitte kool, vaid sihtasutus, ei muuda asja olemust, sest õpetajale palga maksmine on seadusest tulenevalt pidaja kaudu kooli ülesanne.»

«Väide, et annetust ei küsi mitte kool, vaid sihtasutus, ei muuda asja olemust, sest õpetajale palga maksmine on seadusest tulenevalt kooli ülesanne.»

Järelevalve sai selgeks, et õpetajad saavad Kaasaegse Kooli sihtasutuselt (KKSA) palka osade kooli õppekavaga ettenähtud – enamasti inglise keele – tundide andmise eest, milleks kooli eelarves piisavalt raha ei ole. Nii järeldas järelevalve, kooli direktor ei ole täitnud kooli põhimääruses sätestatud põhimõtet, et direktor tagab kooli eelarve projekti koostamise ja selle esitamise, jälgib pidevalt eelarve täitmist ja vajaduse korral esitab ametiasutusele eelarve muutmise ettepanekuid.

Maavanem on koolile meelde tuletanud, et kooli õppekava alusel toimuv tegevus on kõik, mis on kooli õppekavas ette nähtud, sh süvaõpe või valikained.

Lisaks tuvastas maavalitsuse järelevalve, et võõrkeelte süvaõppe tunnid ei ole inglise kolledžis siiski vabatahtlikud, vaid kõigile õpilastele kohustuslikud. «Kuna nii B- kui ka C- keelena õpetatakse vene, prantsuse ja saksa keelt ja kohati kolmes paralleelrühmas korraga, siis ei ole 7.-9. klassi tunniplaanis võimalik eristada, kas C-keelt õpetatakse vabatahtlikkuse alusel huvitegevusena ainult päeva lõpus ja alguses,» märkis järelevalve oma otsuses.

«Selle asemel, et mõelda, kuidas korraldada kooli õppekava ümber, säilitades inglise keele süvaõpe ilma lapsevanemate kaasrahastuseta, on kool läinud kergema vastupanu teed, nõustudes kooli õppekava täitmiseks puuduoleva summa saamiseks edastama andmeid KKSAle,» märkis Harju maavalitsus.

Samuti järeldas maavalitsus, et linn on küll vormiliselt teinud kooli juhile nõude lõpetada kooli õppekava täitmine lapsevanemate kaasrahastuseta, kuid reaalseid samme selle nõude tagamiseks ei ole astutud.

Lõppenud kooliaastal oodati inglise kolledži lastevanematelt annetusi kokku 231 000 eurot, soovituslik annetus lapse kohta oli 400 eurot õppeaastas.

Annetused muuks

«Annetusi võib alati anda, kuid see ei tohi olla kohustuslik. Annetused ei ole mõeldud õpetajatele palkade maksmiseks. Neid võib teha näiteks mingisuguse võistkonna spordiriiete ostmiseks või midagi muud sarnast, mis on suunatud paljudele,» ütles maavanem Ülle Rajasalu Postimehele selgituseks.

Tema sõnul peeti enne järelevalve õiendi tegemist kooli esindajatega ka nõupidamisi. «Koolidirektor väitis, et ei puutu kokku sihtasutusega ega tea, mis eriti seal toimub. Kui ta ei teadnud, siis andsime teada. Tema direktorina peab teadma, kui palju tema õpetajad palka saavad,» sõnas maavanem.

Rajasalu sõnul jõuti vestluste käigus selgusele, et annetus ei tohi olla kohustuslik ja igakuine. «Õige on nii, nagu me haiglatele annetame: kampaaniana ja vabatahtlikult.»

«Ma loodan, et see asi saab nüüd korda,» ütles Rajasalu.

«Saan veel kord kinnitada, et kool annetustega ei tegele, st kool ei kogu neid, ei võta neid vastu ega jaota neid,» ütles kooli direktor Toomas Kruusimägi. «Kindlasti kool tutvub põhjalikult ja analüüsib Harju maavalitsuse õiendit ning kavandab tegevused võimalike puuduste likvideerimiseks,» ütles ta. 

Kruusimägi lisas, et esialgsel hinnangul on korralduse täitmise tähtaeg, 31. august ebapiisav ja ebaproportsionaalne.

Maavanema korraldust saab vaidlustada 30 päeva jooksul. Kruusimägi ütles, et kuivõrd koolil ei ole veel lõplikku seisukohta õiendi suhtes kujundatud, siis ei ole võimalik ka öelda, kas nad selle korralduse edasi kaebavad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles