Eksperdid nõudsid Reidi tee projekti peatamist (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna tegid tunnustatud erialaorganisatsioonid ühispöördumise Tallinna linnale ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile, et edastada ettepanekud Reidi tee projekti korrektseks elluviimiseks.

Erialaühingud märgivad, et Reidi tee kehtiv projekt on Tallinna üks aastakümnete mõjukamaid linnaruumiprojekte, mis määrab Tallinna linnasüdame ilme ja identiteedi aastakümneteks. «Farsiks muutumas linnaruumiprojektiga on veel võimalik nullist alustada ning luua kaasaegsesse linnaruumi sobiv, inimsõbralik lahendus mis ei eralda mereäärt jäädavalt linnasüdamest – seetõttu tuleb Reidi tee praegune projekt peatada,» rõhutasid 14 erialaühendust, kodanikuliikumist ja ülikooli reedeses ühisavalduses. 

Praegu kehtiv Reidi tee projekt, mis koosneb peamiselt eelmise sajandi keskpaigale iseloomulikest lahendustest, on pöördumisele allakirjutanute sõnul sündinud eesmärgipäratult ja konteksti adumata, üdini formaalse kaasamisprotsessiga, ning lõikab mere südalinnast aastakümneteks. Sellise projekti elluviimine muudab sisutuks kõik senised algatused, mis on tehtud Tallinna merelinnaks muutmiseks ja südalinna inimsõbraliku linnaruumi loomiseks.

Avalduse autorite kinnitusel ei vasta ka tõele Tallinna linnajuhtide senised väited, nagu peaks Reidi teega kiirustama. Ühtekuuluvusfondi rahasid, mis selleks ette nähtud, saab kasutada 2023. aastani. «Seetõttu on ainus mõeldav lahendus senise Reidi tee projekti peatamine ja sellega uuesti nullist alustamine, kaasates seekord parimat erialateadmist, avalikkust ning parimaid kaasaegse linnaplaneerimise praktikaid,» leiavad allakirjutanud.

Reedel Tallinna linnavalitsusele ja linnaametitele, rahandusministeeriumile ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile saadetud pöördumisele on alla kirjutanud:

Eesti Arhitektide Liit, Eesti Maastikuarhitektid, Linnalabor, Jalakäijate Ühing, Linnaratturite Liit, Eesti Keskkonnaühenduste Koda, Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskond, Tallinna Ülikooli esindajad, Tallinna Tehnikaülikooli maastikuarhitektuuri õppetool, Tallinna Tehnikakõrgkooli arhitektuuri instituut, Terve Eesti SA, Eesti Psühholoogide Liit, Eesti Geograafia Selts.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles