Leiutamisguru õpetab Energia avastuskeskuses lapsi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Energia avastuskeskus

Energia avastuskeskust külastab 8. ja 9. septembril loomingulise õppimise guru Ed Sobey USAst, kes korraldab seal lastele ja õpetajate leiutamise töötube.

«Masina leiutamise töötoad» jäävad seejärel avastuskeskuse püsiprogrammi ja neid demonstreeritakse peredele ka sel nädalavahetusel avastuskeskuses toimuval Teadmiste laadal.

Sobey käe all ehitavad lapsed esmapilgul kokkusobimatutest asjadest mänguautosid ja muudki — ja tõestavad nii endale kui ka teistele, et oluliste teadussaavutusteni jõuab vaid katse-eksituse meetodil. Sobey usub, et 21. sajandil peab õppimise protsess käima hoopis teisti, kui ehk seni oleme harjunud. «Usun, et me kõik oleme loomuomaselt uudishimulikud,» ütleb ta. «Teisalt tahame, et meie lapsed ei eksiks, et nad oleksid täiuslikud. Nad justkui ei tohigi vigu teha. Kuid eksimine on uudishimu alus. Suurimad teadlased eksisid sageli, enne kui jõudsid maailma muutvate avastusteni.»

Sellest, kes on Ed Sobey, saab täpsemalt lugeda Energia avastuskeskuse veebilehelt.

10. ja 11. septembril on Energia avastuskeskuses Teadmiste laat, kus on kõigil võimalik kehastuda leiduriteks – olgu ta Leiutajateküla Lotte fänn või hoopis Jaan Tatika hingesugulane. Kahe päeva jooksul saab osaleda mitmes eriteemalises töötoas, vaadata teadusteatri etendusi, planetaariumiprogrammi ja loomulikult ka välgunoolte vaatemängu.

Perepäevalisi tervitab Tridens magusate ampsudega ja Büroomaailm toob proovimiseks The Cool Tooli erilise puutöölaua, millega saavad lapsed turvaliselt proovida puidu treimist ja tikksae käsitsemist. Stabilo kutsub aga lapsi joonistama oma unistusi — kes tahab reisida kaugele planeedile, kes saada tulevaseks presidendiks või kasvatada ükssarvikuid — ja põnevamate töödega on ka võimalik võita auhindu.

Ühtlasi saab lähedalt uurida «Kihilise Maa aardelaeka» näituse uut tähteksponaati — 1000-aastast hõberaha-aaret, mis on leitud Ida-Virumaalt Mäetaguselt. Täpsem info Teadmiste laada kohta on Energia avastuskeskuse veebis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles