Ekspertiis: Pärnamäe surmaavarii auto kihutas 140 km/h (12)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ööl vastu teisipäeva Tallinnas Pärnamäe teel juhitavuse kaotanud ja vastu puud sõitnud Audi sõitis kiirusega 140 km/h, selgus ekspertiisi tulemustest. Traagilise avarii tagajärjel hukkus kolm Viimsi koolipoissi.

Kohtuekspertiisi instituut analüüsis õnnetuse asjaolusid ja Audi kahjustusi ning leidis, et avariihetkel oli auto kiiruseks umbes 140 km/h. Teelõigul on lubatud kiirus 50 km/h.

Esialgu arvati, et auto kiirus võis õnnetuse toimumise ajal olla umbes 100 km/h, tegelikult ületas surmaauto lubatud kiirust pea kolm korda.

Õnnetuse hetkel oli asfalt kuiv, tee valgustatud ja nähtavus hea. Autos olnud noormehed olid turvavöödega kinnitatud.

«Kujutelm võimust auto üle on kerge tekkima ja vähese kogemuse tõttu ei tunne noored juhid hirmu ega näe ohtu.

«Sündmuskohal antud esialgne hinnang oli, et õnnetuse põhjustas juhi poolt ebaõigelt valitud kiirus. Nüüd on selgunud Audi tegelik kiirus ning loodame ka kõik ülejäänud õnnetuse asjaolud välja selgitada võimalikult kiiresti – hetkel ootame sõidukijuhi joobeekspertiisi tulemusi,» kommenteeris ringkonnaprokurör Rainer Amur.

Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juhi Hannes Kullamäe sõnul ei vaja kiiresti sõitmine kaasaegse autoga oskusi, kuid tõelisi oskusi nõuab auto kontrollimine ning selle päriselt juhtimine. «Kujutelm võimust auto üle on kerge tekkima ja vähese kogemuse tõttu ei tunne noored juhid hirmu ega näe ohtu,» märkis ta.

«Suurendades kiirust kaks korda, suureneb pidurdusteekond neli korda. Füüsikaseaduse eest ei kaitse ka tugevaim raud, õnnetusest alles jäänud autovrakk on kurb meenutus sellest. Head lapsevanemad, rääkige oma esimesi sõite alustavatele lastele üle lihtsad põhitõed, mis kehtivad autoroolis. Kui mingil põhjusel väljub rool juhi kontrolliva käe alt, on liiga hilja,» lisas Kullamäe.

Politsei sai teate rängast liiklusõnnetusest Pärnamäe teel ööl vastu teisipäeva kella 00.15 paiku. Avariist teatas häirekeskusele möödasõitja. 

Pärnamäe teel Iru silla poolt Viimsi suunas liikunud Audi A4 kaotas juhitavuse ja paiskus Äigrumäe bussipeatuse juures paremale teelt välja vastu puud. Paraku hukkusid 18-aastane juht ning 18 ja 19-aastased reisijad silmapilkselt sündmuskohal.

Esialgsetel andmetel hakkas Audi lauges vasakkurvis paarsada meetrit enne Äigrumäe bussipeatust parempoolse esirattaga teelt välja kalduma, mille järel tegi juht kiire roolipöörde vasakule. Selle mõjul liikus auto üle vastassuunavööndi tee teisele pervele ja riivas vasaku esirattaga Uneliblika tänava teeotsa. 

Auto üle kontrolli taastamiseks tegi juht uue järsu pöörde paremale, ent selle tulemusel paiskus sõiduk 50 meetrit eemale paremale teelt välja vastu puid.

Kõigil autos olnud noormeestel olid turvavööd kinnitatud ning esialgsetel andmetel pole alust arvata, et nad olid joobes. Varasemaid rikkumisi neil ei olnud.

Loe lisaks:

Juhtunu uurimiseks alustati kriminaalmenetlust, mida viib läbi politsei- ja piirivalveamet ning juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles