Vanas relvatehases avas uksed Põhja-Tallinna suurim kaubanduskeskus (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avas endises Arsenali sõjatehases Tööstuse ja Erika tänava nurgal uksed Põhja-Tallinna suurim ostu- ja vabaaja keskus Arsenal.

Seni avalikkusele suletud olnud tehasehoonesse on end sisse seadnud enam kui 30 erinevat kauplust ja teenusepakkujat ning kümmekond kohvikut ja restorani. Keskuse ehitustöid teostas Nordecon ning Arsenali investeeringumaht oli üle seitsme miljoni euro.

Keskuse juhi ja ühe omaniku Aadu Oja sõnul oli tsaariaegse uhke Arsenali sõjatehase ümberkujundmaine kaasaegseks keskuseks üsna väljakutseid pakkuv. «Meie jaoks oli oluline säilitada selle ainulaadse hoone ajalooline pärand ja sobitada sellesse tänapäevane ostu- ja vaba aja veetmise keskkond, kus inimesed ennast hästi tunneksid. Eriti hea tunne oli maha lammutada endist sõjatehast ümbritsenud kõrged betoonmüürid ja avada see põneva ajalooga maja linnarahvale,» selgitas Oja.

Arsenalis avasid uksed Selver, aksessuaaride, ehete- ja käsitööpoed Pärl ja Kanela, Brigitta Äri bürootarbed, City Alko alkoholipood, kosmeetikapoed Ideaal Kosmeetika ja L’Cosmetics, Juustukuningad, lasteraamatute pood Erudiit, looduse- ja ökopoed Bio4you, Looduse Abi, Roheline Vihmavari, mängude pood Weplay, moekaupade poed Cozy Boutique ja Seppäla, optikapood Instrumentarium, Ossu lemmikloomapood, Lauma pesupood, Sokisahtel ja Uuskasutuskeskus.

Oma teenuseid pakuvad Apotheka apteek, Euroclean keemiline puhastus, ilusalong Iluarsenal, lillepood Jardin, kingsepp Kingaprof, laste mängutuba Klotsibuum, Eesti Posti postkontor, Post24 pakiautomaat.

Söögikohtadest on Arsenalis esindatud Ginger, Gourmet Club, Green Bakery, Hesburger, Kalamaja Pagarikoda, Kebabi Wabrik, Lantsh, Pizzapro ja Sushi Art.

Avamise puhul toimub laupäevasel  Arsenali perepäeval keskuses hulk meelelahutuslikke ja muusikalisi sündmusi nii täiskasvanutele kui lastele. Laupäeval toimuvad Arsenalis ka tasuta ringkäigud ajaloolase Jaak Juskega, kes räägib piirkonna ajaloost. Lisainfot leiab keskuse veebilehelt.

Arsenali ajaloost

Arsenali näol on tegemist Eesti-aegse relvatehasega. Hoone ehitusega alustati tsaariaja lõpus 1917. aastal. Väärikas klassitsistlik hoone oli algselt plaanis kasutusele võtta kasarmutena. Kuna hoonet tsaariajal siiski valmis ei jõutud, siis hakati juba Vabadussõja ajal Arsenali hoonet kasutama hoopis erinevate sõjaväe jaoks vajalike asjade tootmiseks.

Algusaastatel oli Arsenali, tolleaegse nimega Arsenaal, põhiülesanne kohandada kasutamiskõlblikuks Esimese maailmasõja ja Vabadussõja järel Eestisse mahajäänud relvi. Hiljem hoolitses Arsenal Eesti kaitseväe varustamise eest. Arsenali tehases valmistati püstolkuulipildujaid, täpsuspüsse, käsigranaate, gaasimaske, tankitõrjemiine, suurtükilasemoona, optilisi vahendeid, padruneid ja relvade osi. Tehases ehitati isegi tolle aja kohta väga moodsaid soomusautosid.

Lisaks sõjatehnikale toodeti Arsenalis ka sportpüsse. Arsenali tipptasemel spordipüssidel oli oma osa selles, et Eesti sportlased saavutasid 1937-1939 kolmedel laskmise maailmameistrivõistlustel kokku 48 medalikohta, neist 21 kuldset. Arsenali sportpüssidega püstitati mitmeid maailmarekordeid ja kaks korda võideti ka  maailma tähtsaim laskevõistluste auhind Argentiina karikas.

Teise maailmasõja alguses viidi Arsenali moodsamad seadmed ja arhiiv Venemaale. Pärast sõda asus hoonetes nõukogude meresuurtükiväe arsenal, mis tegeles laeva- ja rannasuurtükkide, hiljem ka rakettide ning relvade optika- ja elektroonikaseadmete hoolduse ning remondiga.

Eesti Vabariigi algusaastatel täitis Arsenal Eesti kaitseväe tellimusi kuni hoonete müügini 2012. aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles