Taavi Aas: kõik soovijad on oodatud Ühistupanga liikmeks, et veenduda selle olulisuses

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Aas
Taavi Aas Foto: Eero Vabamägi

Tallinna linnapea kohusetäitja Taavi Aas kinnitas, et omavalituse rolli panga käivitamisele ei saa vaadelda kui toetuse andmist, kuna kõigi muude eesmärkide kõrval on eesmärgiks tulevikus ka ettevõtlustulu saamine läbi dividendide.

«Ühistupangandus on pikaajalisele kasumile orienteeritud ettevõtlusvorm,» rääkis Aas täna kultuurikatlas toimunud ühispanganduse konverentsil.

«Hetkel on Tallinn kui parima finantsvõimekusega omavalitsus panka käivitamas. Arvestades Eesti väiksust oleks igati mõistlik, et ka teised omavalitused ühineksid selle initsiatiiviga. Eesti Ühistupanga eesmärgiks on muutuda laiapõhjaliseks, kogu Eesti turgu katvaks pangaks,» ütles Aas, kelle sõnul sobib omavalitsusele kui ühiskonnaelu korraldajale, panga asutaja roll väga hästi. «Panga kasvamisel omavalituse kui rahastaja roll ajas väheneb, sest liikmete kasvuga kasvab ka panga kapital. Ühistu liikmena aga saab omavalitsus suunata panka kogukonnale vajalike teenuste pakkumisele,» kinnitas Aas.

Vastuseks opositsioonipoliitikute pidevale kriitikale sõnas Aas, et soovitab just opositsionääridel panga liikmeks astuda, et nad saaksid seestpoolt näha, mida kasulikku ja vajalikku pank oma liikmetele tuua saab. Aasa sõnul võinuks ühistulisel põhimõttel tegutseva panga luua juba ammu ka riik, et mitte lasta välismaistele omanikele kuuluvate pankade kasumitel riigist välja voolata.

Tallinna linna asutatud Eesti Ühistupanga juhatuse esimees Ülle Mathiesen teatas konverentsil, et kui kõik sujub plaanipäraselt, avab Ühistupank uksed tuleva aasta aprilli lõpus või mai alguses. Esimeste olulisemate teenustena tõi Mathiesen välja laenuandmise väike- ja mikroettevõtetele, energia säästlikkusega seotud projektide toetamise ning laenude andmise eraisikutele. Viimaste puhul rõhutas Mathiesen, et laenud on mõeldud eelkõige väiksema sissetulekuga töötajatele, õpetajatele, meditsiinipersonalile, bussijuhtidele jt. Ajakirjanduses levinud info, et madalaprotsendilist laenu saavad eelkõige linnavalitsuse süsteemi ametnikud, ei vasta Mathieseni sõnul tõele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles