Keskerakondlased jäid ebaseaduslike valimisreklaamide asjas lõplikult süüdi (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2013. aastal ehtis tühja maja Priit Kutseri näopilt. Täna pole Põhja-Tallinnas ei Kutserit ega ujulaga spordihoonet.
2013. aastal ehtis tühja maja Priit Kutseri näopilt. Täna pole Põhja-Tallinnas ei Kutserit ega ujulaga spordihoonet. Foto: Peeter Langovits

Kuna riigikohus ei võtnud menetlusse Põhja-Tallinna endise linnaosavanema Karin Tammemäe ja tema toonase asetäitja Priit Kutseri kaebusi Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni (ERJK) otsuse tühistamiseks, peavad nad linnale kinni maksma enne 2013. aasta kohalikke valimisi eksponeeritud kepikõnniplakatite kulu.

Riigikohus ei võtnud menetlusse ka Tallinna ettevõtlusameti osakonnajuhataja Jaanus Mutli samasisulist kaebust. Mutli, kes esines koos Keskerakonna endise esimehe ja linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaarega Hiiu staadioni avamist reklaamivatel plakatitel, peab ringkonnakohtu otsuse kohaselt selle eest maksma linnakassasse Savisaarega kahepeale 7333 eurot. Staadionireklaamid läksid maksma kokku 11 000 eurot, kuid samuti reklaamidel poseerinud abilinnapea Arvo Sarapuu on oma osa juba ammu ära maksnud.

Tammemägi peab linnale tagasi maksma 268,8 eurot tema pildiga kepikõnnitreeninguid reklaamivate plakatite eest, mis ilmusid avalikku ruumi veidi enne 2013. aasta kohalikke valimisi.

Kutser peab tagasi maksma 1234,8 eurot selle eest, et 2013. aasta augustis pandi Sõle tn 40 tühjalt seisva koolihoone seinale plakat, millel oli lisaks Kutseri pildile ja nimele kiri «Kahe aasta pärast seisab siin ujulaga spordikompleks». Reklaami maksis kinni Tallinna linn, ujulaga spordikompleksi pole seal aga tänaseni.

Kõige suurema summa, 116 642 eurot peab tagasi maksma Savisaar. Selle summa eest näidati valimiseelsel perioodil telereklaame, kus toonane linnapea kutsus muuhulgas inimesi osalema Tallinna maratonil.

Tallinna linnavõim nimetas mainitud reklaame inimeste teavitamiseks. Riigiprokuratuuri hinnangul aga oli «Tallinna linnavalitsuse eelarvest tasutud reklaamide eest, mis ei olnud suunatud kohaliku omavalitsuse eesmärkide täitmiseks, vaid millega rahastati Tallinnas võimul oleva Eesti Keskerakonnaga seotud isikute reklaamikampaaniat».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles