Toompea läheb lukku: kaitseliitlased ja politseinikud võtavad strateegilised hooned valve alla

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliidu linnalahingu õppus Pärnus.
Kaitseliidu linnalahingu õppus Pärnus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Täna õhtul viib politsei koos Kaitseliiduga läbi ühisõppuse «Toompea lukku», kus harjutatakse avaliku korra tugevdatud kaitset parlamendihoone lähistel.

Õhtusel õppusel harjutavad politseinikud ja kaitseliitlased Toompeal korrakaitseliste ülesannete täitmist ja objektivalvet. Õppuse juhi Rainer Koori sõnul korraldatakse selliseid õppusi igal aastal, et harjutada strateegiliste hoonete tugevdatud valvet reaalsetes linnatingimustest.

«Teeme koos Kaitseliiduga regulaarselt avaliku korra tagamise õppusi, et harjutada kaitseliitlaste kaasamist politseioperatsiooni ja korrakaitseliste ülesannete ühist lahendamist. Kaitseliidu vabatahtlikke saab politsei kaasata näiteks mingi hoone või ala tugevdatud valvamisse või sulgemisse, samuti näiteks evakuatsiooni korraldamisse või metsaotsingutesse. Nende ülesannete reaalne sooritame vajab aga harjutamist,» rääkis ta.

Õppusel harjutatakse suletud alal patrullimist, inimeste küsitlemist ja turvakontrolli ning sõidukite läbivaatust. «Linnas liikuvatele inimestele õppusega olulisi piiranguid ei kaasne, kuna kontrollitakse vaid õppuse vastumängul osalevaid inimesi ja sõidukeid. Siiski peab arvestama, et parlamendihoone vahetusse lähedusse kolmetunnise õppuse ajal ei pääse ning alalt võib kosta müra,» rääkis Koor.

Kaitseliidu Tallinna maleva pealik kolonelleitnant Toomas Väli ütles, et koostöö PPAga on üks kaitseliidu rolle laiapindse riigikaitsemudeli elluviimisel. Sellised õppused on tema sõnul vajalikud, et tagada kriisiolukorras sujuv koostöö keeruliste ülesannete lahendamisel.

Õppus toimub täna ajavahemikul 20.00-23.00 ja õppuse tegevuskohtades võib näha aktiivset vormikandjate ja erinevate transpordivahendite liikumist. Liiklust õppuse ajaks ei suleta ja läbimäng ei tohiks inimesi oluliselt häirida. Õppusel kasutavad politseinikud ja kaitseliitlaseid paukmoona, mis tekitab müra, kuid on ohutu.

Õppuse kordaminekuks paluvad korraldajad kohalikelt elanikelt ja piirkonnas viibijatelt mõistvat suhtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles