Mart Ummelas: mina ei ole kurja teinud (3)

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Ummelas.
Mart Ummelas. Foto: Erik Prozes

Tallinna Televisiooni endine peatoimetaja ja juhatuse liige Mart Ummelas, kes eile kuriteos kahtlustatavana kinni peeti, ei ole enda sõnul ühtegi kuritegu toime pannud.

Kui TTVs arvamustoimetaja ametit pidav Ummelas eile hommikul tööle jõudis, ootasid teda juba ees keskkriminaalpolitsei töötajad. See oli tema jaoks erakordselt ebameeldiv üllatus.

Sealt edasi viidi ta korruptsioonikuritegude büroosse Tööstuse tänaval, kus ta veetis tunde. Selle aja jooksul küsiti temalt hulk küsimusi ning tehti teisigi menetlustoiminguid. Eile õhtupoolikul lubas politsei tal koju minna, kuid mehelt ära võetud tööarvuti on endiselt politsei käis.

Ummelase kodu läbi ei otsitud. «Ma ei ole ju praegu juhatuse liige, nii et ei ole mingisugust põhjust minu kodu läbi otsida. Kas te arvate, et mul on seal kuskil mingisugused varandused?» ütles ta täna hommikul Postimehele.

Täna võite käsi südamel vanduda, et teie ei teadnud mingist sahkermahkerist mitte midagi?

Mina.. tähendab... vot, see on ju hea küsimus, et ma midagi ei tea. Kindlasti ma tean seda, et teie poolt nimetatud firma tootis minu teada meie saateid, just sellepärast, et ei oleks huvide konflikti. Kas seal midagi edasi toimus või kahe eraisiku vahel mingid tehingud - no kuidas mina saan neist teadlik olla.

Ummelas ei ütle, mida temalt kinnipidamise käigus uuriti, sest ta on selle kinnituseks oma allkirja andnud. Enda sõnul Ummelas küsimustest kõrvale ei puigelnud ning tegi uurijatega igati koostööd. «Väga kenad inimesed. Kõik sujus suurepäraselt ja rahulikult, isegi tualetti lasti,» kirjeldas ta.

Teinud ainult seda, mis ülesanded olid

Mida Ummelasele täpselt süüks pannakse, ta ei ütle. «Ma ei saa teile öelda, mis see formaalne põhjus [kinnipidamiseks –H.M.] oli.»

Kui aga küsida konkreetsemalt, kas teda kahtlustatakse kuriteole kaasa aitamises, ei anna Ummelas palju rohkem ära. «Kui teie juba teate niisuguseid üksikasju, siis minul ei ole enam midagi lisada,» vastas ta.

«Mina ei ole millelegi kaasa aidanud. Mina olen alati toiminud juhatuse liikmena vastavalt nõukogu otsustele ja teadmistele ehk nõukogu on alati olnud sellega nõus, mida me tegime. Minul ei ole siin mitte mingisugust süümotiivi. Mina ei ole mingit kurja teinud ja mina olen teinud ainult seda, mis minu ülesanded on olnud,» rääkis Ummelas.

Mart Ummelas oma kabinetis. Tööarvutit laual pole, sest selle võtsid uurijad kaasa.
Mart Ummelas oma kabinetis. Tööarvutit laual pole, sest selle võtsid uurijad kaasa. Foto: Erik Prozes

Lepa väidetavast omastamisest ei tea midagi

Ka ei tea Ummelas enda sõnul midagi Lepa võimalikest kuritegudest. «Need dokumendid, mis on minu käest läbi käinud, on olnud legaalsed ja neis dokumentides pole olnud midagi, mis minus oleks kahtlust tekitanud.»

Sama asjaga seoses eile kinni peetud Lea ja Valter Kraavit Ummelas ei tunne. «Ei ole kunagi kohtunud ega tea, kes need inimesed üldse on,» sõnas ta.

«Mina ei tunne endal mitte mingisugust süüd,» on Ummelas resoluutne. Ka ei räägitud tema sõnul võimalikest edasistest stsenaariumitest. «Kui mind pärast ülekuulamist minema lasti, siis järelikult usaldati mind.»

Ootamatud vintsutused Ummelast liiga endast välja ei viinud, sest juba eile õhtul tähistas ta põhjanaabrite sünnipäeva Soome saatkonna iseseisvuspäeva vastuvõtul. «Mul oli see kutse ammu olemas ja ma läksingi sellepärast, et näidata, et ma olen vabaduses.»

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Leelet Kivioja ütles hommikul BNSile, et omastamises kahtlustatava Toomas Lepaga viiakse veel täna läbi menetlustoiminguid. Ühtlasi otsustab prokuratuur päeva jooksul, kas taotleb kohtult Lepa vahi alla võtmist.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles